RAZMENA ZATVORENIKA IZMEĐU SAD I VENECULE: Maduro predao 7 Amerikanaca za dva sestrića svoje supruge!
Foto: EPA / Press Miraflores

višemesečni pregovori

RAZMENA ZATVORENIKA IZMEĐU SAD I VENECULE: Maduro predao 7 Amerikanaca za dva sestrića svoje supruge!

Planeta -

Venecuela je u subotu oslobodila sedam zatvorenika Amerikanaca, a u zamenu su SAD oslobodile dva setrića supruge venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura. Sporazum je usledio nakon višemesečnih pregovora između dve zemlje.

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je u subotu da je sedam Amerikanaca na putu kući. Petorica od njih su bivši visokorangirani predstavnici naftne kompanije Citgo, koji su uhapšeni u Venecueli tokom službenog putovanja 2017. godine i optuženi za korupciju. Osuđeni su na osam do 13 godina zatvora. Preostala dva državljana SAD uhapšena su odvojeno.

Ubrzo nakon Bajdenove objave, visoki zvaničnik administracije je potvrdio da je predsednik doneo „bolnu odluku“ da razmeni zatvorenike kako bi obezbedio oslobađanje Amerikanaca.

Karakas je skoro istovremeno objavio da su Sjedinjene Države oslobodile dvojicu mladih Venecuelanaca nakon pregovora koji su u toku od marta. Iako nisu imenovani, visoki američki predstavnik potvrdio je da su to bili Francisko Flores de Freitas i njegov rođak Efren Antonio Kampos Flores. On je nećak Madurove supruge, Silije Flores.

Njih dvojica su uhapšeni na Haitiju 2015. i osuđeni na 18 godina zatvora dve godine kasnije zbog navodne zavere za šverc 800 kilograma kokaina u Sjedinjene Države.

Venecuela je tvrdila da je zločin podstaknut protiv njih, dok su Sjedinjene Države sve vreme insistirale da su optužbe protiv svih sedam Amerikanaca lažne.

Razmena je obavljena u subotu, i to „u zemlji između Venecuele i SAD“, rezimira francuska novinska agencija AFP izjave američkog predstavnika.

Odnosi Vašingtona i Karakasa godinama su na izuzetno niskom nivou. Sjedinjene Države su jedna od oko 60 zemalja koje ne priznaju Madura kao legitimno izabranog predsednika na izborima 2018. Vašington takođe sprovodi oštre sankcije protiv Venecuele, osakaćujući njenu ekonomiju.

Ali, kako piše AFP, ruska invazija na Ukrajinu i s tim povezan pritisak na globalno snabdevanje energijom doveli su u pozadinu napore za barem minimalno otapanje sa Venecuelom, velikim izvoznikom nafte.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track