LUKAŠENKO: Belorusija učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, ali...
Foto: EPA Sergey Guneev Sputnik Kremli

rat

LUKAŠENKO: Belorusija učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, ali...

Planeta -

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da ta zemlja učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, ali je napomenuo da beloruska vojska nije poslata u zonu sukoba.

- Što se tiče našeg učešća u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, mi tamo učestvujemo. Mi to ne krijemo. Ali mi nikoga ne ubijamo. Mi svoju vojsku nigde ne šaljemo. Mi ne kršimo svoje obaveze, rekao je on, prenosi pisanje agencije BelTA RT.

Lukašenko je ranije odbacio optužbe na račun Minska za koagresiju na Ukrajinu, uz napomenu da će republika ostati saveznik Rusije.

On je naglasio da Minsk nije započeo sukob sa Kijevom, već da je to bila Ukrajina pre nego što su zapadne zemlje, uključujući SAD, zatvorile nebo za letove beloruskih aviona i objavile ekonomsku blokadu republike.

Predsednik Belorusije je istakao da zemlja ulaže sve napore da zaustavi krvoproliće.

Govoreći ranije na ministarskom sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, šef beloruskog ministarstva spoljnih poslova Vladimir Makej je takođe rekao da je Belorusija spremna da bude učesnik u pregovorima Rusije i Ukrajine i doprinese njihovom nastavku.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track