OGRAĐENI LAŽIMA GURAJU NAS U MORE KRVI I MOČVARU LEŠEVA: Nekadašnji narodni guverner Donbasa brutalno iskritikovao ruske generale
Foto: Printscreen Twitter

nesposobni

OGRAĐENI LAŽIMA GURAJU NAS U MORE KRVI I MOČVARU LEŠEVA: Nekadašnji narodni guverner Donbasa brutalno iskritikovao ruske generale

Planeta -

Bivši samoproglašeni „narodni guverner Donbasa“ Pavel Gubarev, koji sada u borbama u Ukrajini učestvuje kao običan redov, uključio se u raspravu o odgovornosti generala za povlačenje ruskih trupa sa teritorija koje su prethodno zauzete od kraja avgusta, navodi ruski portal Polit navigator.

Gubarev je prokomentarisao optužbe šefa Čečenske Republike Ramzana Kadirova protiv generala Lapina, kojeg je nazvao krivim za predaju grada Krasni Liman.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

„Stvar je u tome što je Lapin u sadašnjem kontekstu slika celih generala, kolektiva Lapina. Za Lapina nemam šta da kažem. Ali sam lično video kako je komandant ZVO general-pukovnik Židko na frontu Dolina-Krasnopolje lično komandovao napadom voda na četu (!) utvrđenog neprijatelja. Bio je to osmi sličan pokušaj, tokom kojeg je, prema mojim proračunima, stradalo 120 ljudi.

I pošto su ovaj zadatak počeli da sabotiraju borci, ljuti Židko nam je zamerio:„ Kako ste krenuli u juriš da nemate dve stotinke?"

Židko i ostali Lapini (neću da imenujem imena, ali imam sve pokrete zabeležene) savršeno su videli stanje fronta, koje je bilo katastrofalno. Stanje na ovom sektoru fronta bilo je poznato i u Generalštabu (početkom jula). Ali niko nije izveo nikakve zaključke i ništa nije uradio.

Oni pišu da je Židko smenjen sa mesta komandanta ZVO. Ali imamo desetine i stotine takvih. To su ljudi koji se ograđuju zidom laži i guraju nas u more krvi i močvaru leševa na prvoj liniji fronta.

Neophodno je delovati brzo, energično i oštro da se smene sa komande nad vojskom, inače nas čekaju novi besmisleni i neravnopravni frontalni juriši sa stotinama besmisleno poginulih.

Ali među generalima postoje i razumni generali, na primer, komandant Vazdušno-desantnih snaga, general-pukovnik Mihail Teplinski. Ljude poput njega treba unaprediti.

Pa, za kolaps na harkovskom frontu, naravno, krivi su vojni dopisnici i mobilni Donbas, a ne Židko, ne Lapin, i ne Generalštab. Pišu gluposti u svojim telegramima, takvi nitkovi“, zajedljivo komentariše Gubarev.

U međuvremenu, kanal Ribar, specijalizovan za izveštavanje o neprijateljstvima, izveštava o novom povlačenju ruskih trupa – zbog pretnje opkoljavanjem, ostavljen je sever Hersonske oblasti.

Napuštena su naselja Davidov Brod, Bolšaja i Mala Aleksandrovka, Staroselje, Trifonovka, Nova Kamenka, Olgino i Arhangelskoe. Svuda ovde je dan ranije održan referendum, lokalni stanovnici koji su verovali da su Rusija sada u smrtnoj opasnosti.

„Izbegavajući nastalo opkoljenje, Oružane snage RF su se povukle duž celog fronta reke Ingulec istočno od prethodno osvojenog neprijateljskog mostobrana na naznačenoj reci. Ključ n.p. Davidov Brod (za koji su se dva meseca vodile žestoke borbe) i niz velikih sela u njegovoj okolini. Povlačenje se nastavlja. Očigledno je cilj komande naše grupe da smanji liniju fronta, barem do stanja stvaranja neprekidne (a ne žarišne) linije fronta koja pokriva Berislav i branu Novo-Kahovskaja“, objašnjava Igor Strelkov, bivši ministar odbrane DNR.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP/Vadim Ghirda

Poslednji izveštaj Ministarstva odbrane RF ne govori o povlačenju, ali tradicionalno se navodi na desetine uništenih oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine i stotine ukrajinskih vojnika, navodi Politnavigator.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/politnavigator. net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track