Najnovije vesti

KINEZIMA POŠLO ZA RUKOM DA KONTROLIŠU VREME: Uspešno zasejali oblake i iskontrolišu kišu! VIDEO
Foto: Profimedia

čudo

KINEZIMA POŠLO ZA RUKOM DA KONTROLIŠU VREME: Uspešno zasejali oblake i iskontrolišu kišu! VIDEO

Planeta

Velika civilna bespilotna letelica „Ving lung 2H“ uspešno obavila operaciju „sejanja“ oblaka iznad Ćinghaj-Tibetanske visoravni, saopštila je kineska avio-industrijska korporacija (AVIC).

Bespilotna letelica otkrila je padavinske oblake i uspešno obavila operaciju pojačavanja veštačke kiše i snežnih padavina iznad planinskog lanca Aemje Ma-čen u regionu Sanđiangjuan na Ćinghaj-Tibetanskoj visoravni, saopštio je AVIC, vodeći proizvođač aviona u Kini.

Operaciju su zajedno izveli Centar za modifikaciju vremena pri Kineskoj upravi za meteorologiju (CMA), Centar za meteorološko posmatranje pri CMA i više drugih organizacija.

oblak
foto: printscreen

Letelica je nosila katalitički uređaj za poboljšanje padavina, navode iz AVIC. Na dronu je bio i uređaj za otkrivanje padavinskih oblaka koji osmatra i obezbeđuje podatke za studiju o karakteristikama i strukturi takvih oblaka na Ćighaj-Tibetanskoj visoravni i efektima povećanja padavina. Procenjuje se da je tokom operacije koja je trajala oko pet sati pojačanje padavina imalo uticaja na gotovo 15.000 kvadratnih kilometara.

Sanđiangjuan, iznad kog je izvedena operacija, u prevodu znači „izvor tri reke“, i na njemu izviru velike reke Jangce, Žuta reka i Lančang. Sanđiangjuan se nalazi u pokrajini Ćinghaj, koja se naziva i „vodotoranj Kine“.

Operacija koju je izvela bespilotna letelica deo je testova za poboljšanje padavina na ovom prostoru, kako bi se povećale snežne padavine i pokrivenost ledom u tipično glečerskim oblastima na visoravni. Takođe, cilj je i poboljšanje mogućnosti „sejanja oblaka“, što je od velikog značaja za održavanje života i poljoprivredne stočarske proizvodnje.

Pre ove operacije velika civilna bespilotna letelica „Ving lung 2“ već je izvršila test meteorološkog posmatranja na velikoj visini iznad visoravni Ćinghaj-Tibet. Sledeći korak je izgradnja širokog sistema meteoroloških osmatranja zasnovanog na bespilotnim letelicama u cilju ekološke zaštite visoravni, objavila je agencija Sinhua.

Kurir.rs/china.org.cn

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja