DA LI ONI PLAĆAJU CENU RATA? Forbs: Evo koliko su siromašniji ukrajinski oligarsi! Samo jedan izgubio 3,4 milijarde USD! VIDEO
Foto: / Alamy / Alamy / Profimedia

procena

DA LI ONI PLAĆAJU CENU RATA? Forbs: Evo koliko su siromašniji ukrajinski oligarsi! Samo jedan izgubio 3,4 milijarde USD! VIDEO

Planeta -

Početak ruske invazije na Ukrajinu okupio je celu Evropu koja je bila jedinstvena u osudi Putinovog rata. Kao odgovor, Rusiji su uvedene sankcije.

Kao odgovor na to, ruski predsednik Vladimir Putin ubrzo je zatvorio gasovode do zemalja članica EU, što je mnoge kompanije koje su koristile ovaj energent dovelo u nevolje. Među prvima su kompanije iz Nemačke, zemlje koja je lokomotiva EU, kojoj trenutno preti recesija.

Mnoga poskupljenja, kao i pad standarda u Evropi, pripisani su ratu u Ukrajini. Upravo zbog toga se stekao utisak da obični građani Evropske unije plaćaju visoku cenu rata. Pojavili su se masovni protesti u mnogim evropskim gradovima, gde su čak tražili da se ukinu sankcije Rusiji jer nam „više štete“. Stvorio se utisak da građani na zapadu kontinenta plaćaju visoku cenu za rat koji nije bio njihov, dok su se bogati izvlačili.

Ali da li je to zaista tako? Sudeći po najnovijim podacima američkog magazina Forbs, nije. Njihova analiza pokazuje da su i bogati ukrajinski oligarsi osetili rat, i to u svom džepu. Naime, prema procenama Forbsa, šest najbogatijih Ukrajinaca izgubilo je 38 odsto imovine od početka rata.

Najpogođeniji i najbogatiji je Rinat Ahmetov, vlasnik rudarskih kompanija i fudbalskog kluba Šahtjor iz Donjecka. Procenjuje se da je od početka ruske invazije izgubio skoro polovinu svog bogatstva, tačnije 45 odsto. Tačnije, Ahmetov je izgubio 3,4 milijarde dolara.

Nisu bolje prošli ni njegovi kolege oligarsi. Tako je Viktor Pinčuk, vlasnik investicionog fonda, ostao bez 600 miliona dolara. Nekada najmlađi evropski milijarder Konstantin Živago izgubio je milijardu dolara, a zloglasni Igor Kolomojski, kome su SAD takođe zabranile ulazak u zemlju, 800 miliona dolara.

Ako uzmemo u obzir duži vremenski period, do 10 godina, onda vidimo da su ukrajinski oligarsi izgubili još više jer ih je koštao i rat 2014. godine. Dakle, Rinat Ahmetov je nekada vredeo skoro 25 miliona dolara.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track