NJUJORK TAJMS: Ukrajinci možda stoje iza atentata na Darju Duginu?
Foto: Profimedia

eksplozija automobila

NJUJORK TAJMS: Ukrajinci možda stoje iza atentata na Darju Duginu?

Planeta -

Obaveštajne agencije Sjedinjenih Američkih Država veruju da su pojedini članovi ukrajinske vlade odobrili ubistvo Darje Dugine, ćerke istaknutog ruskog filozofa Aleksandra Dugina.

Zvaničnici SAD odbijaju bilo kakvu umešanost u ovaj atentat, prenosi Njujork tajms.

Obaveštajne službe Sjedinjenih Američkih Država nisu bile upoznate sa planom napada u kojem je ubijena ruska novinarka Darja Dugina, ali su neimenovani zvaničnici administracije u Vašingtonu, posle eksplozije u Moskvi, ukorili Ukrajince, smatrajući da bi takav događaj mogao da dolije ulje na vatru sukoba.

Nove detalje atentata u kojem je stradala ćerka Aleksandra Dugina objavio je dnevnik Njujork tajms na osnovu dokumenta koji je, prošle nedelje podeljen zvaničnicima administracije u Vašingtonu.

Darja Dugina
Darja Duginafoto: Printscreen Twitter

U dokumentu se, takođe, navodi da Vašington nije bio unapred obavešten o planovima za napad, kao i da nije pružio obaveštajne podatke ni bilo kakvu drugu pomoć, već su ukrajinski zvaničnici oštro ukoreni posle atentata.

Dnevnik, pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika, navodi i da nije obelodanjeno ko je organizovao ovu operaciju i da li je odobrio predsednik Volodimir Zelenski.

Takođe, nije obelodanjeno ko je od američkih zvaničnika ukorio Ukrajince, ni kakav je bio njihov odgovor.

Vlasti u Kijevu su, odmah posle ubistva Darje Dugine, odbacivale odgovornost za umešanost u napad. Odgovornost za napad odbacio je tada i savetnik Zelenskog, Mihail Podoljak navodeći da "ruska propaganda živi u izmišljenom svetu".

Aleksandar Dugin
Aleksandar Duginfoto: AP / Dmitry Serebryakov

-Ruska propaganda živi u izmišljenom svetu. Ukrajinka i njeno 12-godišnje dete odgovorni su za dizanje u vazduh automobila propagandiste Dugine. Iznenađujuće, na licu mesta nisu pronašli estonsku vizu, objavio je Podoljak na Tviteru.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) posle eksplozije navela da je ubistvo počinila državljanka Ukrajine, koja je zatim pobegla u Estoniju. Slične optužbe je u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku izneo i šef ruske misije pri svetskoj organizaciji Vasilij Nbenzja.

Dugina je nastradala 21. avgusta u eksploziji automobila u predgrađu Moskve. "Tojota lendkruzer prado" bila je vlasništvo njenog oca.

Kurir.rs/Njujork tajms/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track