INSTITUT ZA PROUČAVANJE RATA Ovog zvaničnika će Putin okriviti za neuspeh u Ukrajini! Evo kome će se sada okrenuti! VIDEO
Foto: Profimedia / Russian Defence Ministry / TASS, Shutterstock

spekulacije

INSTITUT ZA PROUČAVANJE RATA Ovog zvaničnika će Putin okriviti za neuspeh u Ukrajini! Evo kome će se sada okrenuti! VIDEO

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin blizu je odluke da svog ministra odbrane Sergeja Šojgua proglasi za glavnog krivca za neuspehe u Ukrajini i prikloni se stavovima drugih, među kojima su Ramzan Kadirov i paravojna formacija Vagner.

To bi ukratko bila glavna teza opširne analize vašingtonskog Instituta za proučavanje rata (ISW), koju prenosi magazin Njuzvik.

U njoj se navodi da je Putin suočen s velikim nezadovoljstvom građana zbog invazije na Ukrajinu i da će mu ministar Šojgu, s kojim je privatno u odličnim odnosima, poslužiti kao žrtveni jarac. Osim za neuspehe na bojnom polju, gde Ukrajinci poslednjih nedelja napreduju na istoku i na jugu, na Šojgua će biti svaljena i krivica za probleme vezane za delimičnu mobilizaciju koju je Putin nedavno proglasio.

Odluka o delimičnoj mobilizaciji kojom bi trebalo da se angažuje oko 300.000 rezervista dovela je do egzodusa. Procenjuje se da je Rusiju za nekoliko nedelja napustilo oko 370.000 građana. Zbog toga je Putin u sredu doneo ukaz kojim se odlaže mobilizacija za sve studente, rekavši da je Ministarstvo odbrane krivo što nije izvršilo "pravovremene izmene pravnog okvira".

"Ova direktna kritika Ministarstvu odbrane takođe je implicitna kritika Sergeju Šojguu, koga Putin po svemu sudeći namešta da preuzme odgovornost zbog neuspeha invazije na Ukrajinu", navodi ISW.

Tome u prilog ide i činjenica da Šojgu nema vojnog iskustva a uprkos tome je izabran za ministra odbrane 2012. Tu je i izveštaj britanskih obaveštajnih službi iz avgusta u kom se navodi da je Šojgu skrajnut i da operativni komandanti direktno Putina informišu o dešavanjima na frontu. ISW u analizi ističe i da je Andrej Kartapolov, visokorangirani ruski poslanik, na državnoj televiziji prikriveno udario na Šojgua, rekavši da Rusi znaju da je ministarstvo lagalo i da s tim mora da se prestane jer Rusi nisu glupi.

"Putin će verovatno zadržati Šojgua na funkciji sve dok može da ga koristi kao glavnog krivca za propuste na frontu", navodi ISW.

S tim u vezi ističe se i opcija da će se Putin okrenuti ekstremistima, pre svih Ramzanu Kadirovu, lideru Čečenije, i Jevgeniju Prigožinu, finansijeru paramilitarne grupe Vagner. Kadirov se na Telegramu pohvalio da ga je Putin unapredio u general-pukovnika, dok je Dmitrij Peskov pohvalno govorio o Prigožinu, što se tumači da će oni imati veći uticaj u Kremlju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja