DIPLOMATSKI SKANDAL U PRAGU! OŠTAR SUKOB ERDOGANA I MICOTAKISA: Turski predsednik pretio Grcima, posle sukoba napustio večeru!
Foto: EPA / STÉPHANIE LECOCQ

veliki incident

DIPLOMATSKI SKANDAL U PRAGU! OŠTAR SUKOB ERDOGANA I MICOTAKISA: Turski predsednik pretio Grcima, posle sukoba napustio večeru!

Planeta -

Na Samitu evropske političke zajednice u Pragu došlo je do velikog sukoba između predsednika grčke vlade Kirijakosa Micotakisa i turskog predsednika Tajipa Erdogana.

Iako se očekivalo da se sukob dogodi na relaciji Beograd- Priština ili Azerbejdžan-Jermenija, prvo se “zakuvalo” između Turske i Grčke.

- Erdogan je nastupio oštro uz više pretnji upućenih Grcima. Nakon toga, Micotakis je ustao i pred svima ga upozorio da ne može da preti suverenoj državi, članici Evropske unije - prenosi Blic iz diplomatskih krugova.

Kirjakos Micotakis
Kirjakos Micotakis foto: EPA / Ludovic Marin / Pool

Nakon svađe, Erdogan je, prema rečima našeg sagovornika napustio večeru.

Tenzije koje već dugo tinjaju između ove dve zemlje saveznice u NATO, ali istorijski neprijateljski nastrojene jedne prema drugoj, nedavno su se ponovo rasplamsale jer obe države se uzajamno optužuju za kršenje sporazuma i provokacije, preneo je Rojters.

Erdogan je optužio Grčku za "zločine protiv čovečnosti" zbog tretmana prema izbeglicama i za okupaciju nekih ostrva u Egejskom moru koja imaju demilitarizovani status. Atina, s druge strane, optužuje Ankaru da osporava grčki suverenitet nad ostrvima i da iskorišćava pitanje migracije, opptužujući Erdogana za "zapaljive" izjave.

(Kurir.rs / Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track