IRAN POTRESA NOVA SMRT TINEJDŽERKE NIKE ŠAHKARMI! Majka: Lobanja joj je razbijena, vlast je kriva!
Foto: Printscreen/Twitter

nemiri se nastavljaju

IRAN POTRESA NOVA SMRT TINEJDŽERKE NIKE ŠAHKARMI! Majka: Lobanja joj je razbijena, vlast je kriva!

Planeta -

Nakon smrti 22-godišnje Mahse Aminija, Iran je sada potresen smrću 16-godišnje Nike Shahkarami. Nestala je 20. septembra nakon što se pridružila protestima u Teheranu. Njeno telo je pronađeno prošle nedelje, a njena porodica krivi vlasti za njenu smrt.

Majka tinejdžerke, Nasrin Šahkarami, optužila je vlasti za ubistvo njene ćerke u snimku koji je danas poslala opozicionim medijima u inostranstvu.

"I sama sam videla telo svoje ćerke. Izgledalo je kao da je zadobila veoma jak udarac u potiljak, jer joj je lobanja razbijena. Tako je ubijena", rekla je ona.

Istovremeno je napomenula da su nadležni nekoliko puta pokušavali da je pozovu, ali je ona odbijala da se javi. „Zvali su i ostale članove porodice, rekavši da će to uraditi i to ako se ja ne javim i kažem šta nadležni žele“, dodala je ona.

Nikina tetka Ataš Šahkarami na Tviteru: "Pozivam te na Nikin poslednji rođendan. Neka Nikina smrt bude rođenje hiljada i hiljada hrabrih Nika." Nadležni: Obdukcijom su utvrđeni višestruki prelomi, bačena je sa visine Iranske vlasti negiraju umešanost u ubistvo i povezanost njene smrti sa aktuelnim protestima u zemlji. U sredu su započeli istragu o pogibiji 16-godišnje devojčice, a do sada je uhapšeno osam osoba. Oni su izvršili i obdukciju tela, prenosi francuska agencija AFP izveštaje iranske novinske agencije IRNA.

Iransko pravosuđe saopštilo je da je Nika otišla u zgradu u kojoj je bilo osam građevinskih radnika u noći kada je nestala. Sledećeg jutra, navodno je pronađena mrtva u dvorištu zgrade. Zvanična obdukcija je pokazala da je Nika zadobila "višestruke prelome... karlice, glave, gornjih i donjih udova, ruku i nogu, što ukazuje da je osoba bačena sa visine". Zvaničnik pravosuđa Mohamad Šahrijari rekao je državnim medijima da to dokazuje da njena smrt nije povezana sa protestima.

Porodica: Umro u pritvoru, telo su zaplenile vlasti Njena porodica tvrdi drugačije. Posle protesta 20. septembra, na dan kada je nestala, Nika je rekla prijateljici da beži od iranske policije. Njena tetka Ataš Šakarami rekla je za persijski BBC da ju je iranska Revolucionarna garda obavestila da je bila u njihovom pritvoru pet dana pre nego što je predata zatvorskim vlastima.

Mediji, uključujući BBC Persian i Iran Vire, objavili su da je porodici bilo dozvoljeno da vidi Najkino telo samo u mrtvačnici i da nije smelo da je sahrani u njenom rodnom mestu u provinciji Lorestan. Umesto toga, vlasti su navodno „kidnapovale“ njeno telo, navodi Bi-Bi-Si, i tajno je sahranile u ponedeljak, na njen 17. rođendan, u selu udaljenom desetinama kilometara.

Saopštenju zvanične obdukcije protivreči se i potvrda o smrti koju je izdala mrtvačnica u Teheranu, a koju je pribavio Bi-Bi-Si Perzijan, u kojoj se navodi da je umrla od „višestrukih povreda tupim predmetima”.

Rođaci promenili svedočenje pod prinudom?

Vlasti su navodno uhapsile i njenog ujaka i tetku. Tetka Araša Šaharamija kasnije se pojavila na televiziji i ponovila nalaze vlasti da je devojčica pala sa višespratnice. Njena sestra je rekla u video snimku koji je danas na internetu objavio Radio Farda, persijska stanica sa sedištem u Pragu, da je tetka govorila pod prinudom vlasti.

Na smrt Nike Šakarami odgovorila je i nevladina organizacija Iran za ljudska prava (IHR) sa sedištem u Oslu, koja je takođe okrivila vlasti za njenu smrt. „Oprečne tvrdnje Islamske Republike o smrti devojčice, zasnovane na snimcima i iznuđenim priznanjima njenih rođaka, neprihvatljive su“, saopštila je organizacija, pozivajući na nezavisnu istragu.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja