SAGA O DVOJICI RUSA NA ALJASCI SE NASTAVLJA: Ispričali kako su stigli na ostrvo! Da li su zaista čamcem preplovili 482 km?!
Foto: Shutterstock

Američki bezebdnjaci na nogama

SAGA O DVOJICI RUSA NA ALJASCI SE NASTAVLJA: Ispričali kako su stigli na ostrvo! Da li su zaista čamcem preplovili 482 km?!

Planeta -

Lokalne vlasti na ostrvu St. Lawrence koje se nalazi na sredini Beringovog moruza između Rusije i SAD- Aljaske obavestilo je obalnu stražu da su se u blizini njihovog naselja pojavila dva strana držaljanina i da su stigli malim čamcem.

Portpatol senatora sa Aljaske Dena Salivena saopštio je da su upoznati sa situacijom, pošto ga je predsednik lokane zajednice izvestio opoajvi dvojice muškaraca.

„S obzirom na trenutne pojačane tenzije sa Rusijom, senator Salivan je zatim pozvao sekretara Odeljenja za unutrašnju bezbednost (DHS) i razgovarao sa njim, kao i sa još jednim visokim zvaničnikom DHS. Od tih poziva, Carinska i granična zaštita reaguje i prolazi kroz proces utvrđivanja prihvatljivosti ovih osoba da uđu u Sjedinjene Države.

Sjedinjene Američke Države. Obalska straža je potvrdila da su muškarci odvedeni u zgradu javne bezbednosti u Gambelu.

Gradski službenik Kertis Siluk rekao je da su muškarci odvezeni sa ostrva u utorak.

Prema Siluku, muškarci su rekli seljanima da su otplovili svojim čamcem iz mesta Egvekinota u severoistočnoj Rusiji na Čukotskom poluostrvu, otprilike 300 milja oko 428 km. Drugi seljani su rekli da su im muškarci rekli da beže od ruske vojske.

U sredu je guverner Majk Danlivi prokomentarisao situaciju.

„Ove dve osobe koje su došle iz Rusije čamcem i zadržane u Gambelu, koliko sam shvatio, oni su u Enkoridžu i sada se sa njima bave federalne vlasti“, rekao je Danlivi.

„Ne očekujemo kontinuirani tok pojedinaca ili flotilu pojedinaca. Nemamo naznake da će se to dogoditi, tako da bi ovo moglo biti jednokratno.”

Situacijom se bavi Ministarstvo za unutrašnju bezbednost.

U početnoj izjavi za Aljaski izvor vesti, obalska straža je navela dve osobe kao „ruske državljane“. Obalska straža je kasnije rekla za Aljaski izvor vesti da se dvoje ljudi trenutno smatraju "stranim državljanima".

Kurir.rs/.alaskasnewssource

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track