UN: Nezavisni stručnjak detaljno će ispitati stanje ljudskih prava u Rusiji!
Foto: Shutterstock

usvojen predlog

UN: Nezavisni stručnjak detaljno će ispitati stanje ljudskih prava u Rusiji!

Planeta -

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava odlučio je danas da imenuje nezavisnog stručnjaka radi detaljnijeg ispitivanja stanja ljudskih prava u Rusiji jer su ruske vlasti od početka napada na Ukrajinu pooštrile obračun s protivnicima.

To najviše telo UN za ljudska prava, koje ima 47 članica, usvojilo je predlog sa 17 glasova "Za" i šest "Protiv", uz 24 uzdržane zemlje.

U predlogu kojeg su prošle nedelje podnele sve članice EU osim Mađarske, izražena je zabrinutost zbog "masovnog prisilnog zatvaranja" nezavisnih medija, nevladinih organizacija i opozicionih grupa u Rusiji.

Specijalni izvestilac koji će biti imenovan, pratiće kršenje ljudskih prava u Rusiji i oslanjajuće se na pomoć ruskih grupa i aktivista.

Savet je ranije imenovao Komisiju za istragu, svoj najviši oblik nadzora, koja se bavi kršenjem ljudskih prava povezanim sa ruskim ratom u Ukrajini.

Ruske vlasti su preduzele niz koraka da suzbiju glasove protivnika u zemlji, uključujući donošenje zakona koji kriminalizuje "širenje lažnih vesti" o ruskoj vojsci, kao i izvodjenje proizvoljnog hapšenja.

Rusija je bila članica Saveta UN za ljudska prava do ove godine, kada je suspendovala učešće dok se Generalna skupština UN pripremala da je ;zbog invazije na Ukrajinu isključi iz članstva u tom telu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track