JUŽNA KOREJA OSVAJA EVROPU: Da li će Norveška reći zbogom nemačkom tenku Leopard -2 i dobar dan korejskom K-2 crnom panteru?!
Foto: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia

posao decenije

JUŽNA KOREJA OSVAJA EVROPU: Da li će Norveška reći zbogom nemačkom tenku Leopard -2 i dobar dan korejskom K-2 crnom panteru?!

Planeta -

Norvešku deli još samo mesec dana od konačne odluke da li će da kupi nemačke ili južno korejske tenkove. Dilema Leopard 2A7 ili K2 Crni Panter, koga je odlučila da lupi Poljska i to više od 200, kako bi se oduprla ruskoj pretnji.

Cena posla ocenjena je na 20 milijardi norveških kruna što je oko 2 milijarde evra.

Kao glavni argument za svoj tenk, koji nude Norveškoj, Južna koreja navodi promenjenu bezbednosnu politiku u Evropi i obećavaju da će Norveškoj u roku od 6-8 meseci da isporuče čak 24 tenka, piše Teknisk Ukeblad .

Leopard 2, Leopard 2 A4, tenk Leopard, Leopard tenk, nemački tenk, Leopard
foto: Profimedia

Interesantno je da su se prvi tenkovi tek očekivali 2025. ali s obzirom da je u toku rat u Ukrajini i da se Norveška, na krajnjem sevru jednim delom graniči sa Rusijom potreba za tenkovima postala je sve veća.

Južna Koreja zapravo nudi 24 tenka, koji će biti izrađeni za njenu vojsku, koji bi bili isporučeni Norveškoj šest do osam meseci posle potpisivanja ugovora.

Ovo je otkriveno u pismu Uprave za odbrambene nabavke (Dapa) u Južnoj Koreji Ministarstvu odbrane, kojem je Teknisk Ukeblad dobio pristup.

Trenutno Norveška raspolaže sa nemačkim tenkovima tipa Leopard 1 i Leopard 2A4, od kojih su neki stari su preko 40 godina i moraju biti podvrgnuti čestim održavanjima.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track