NAPAD U ISTOČNOM JERUSALIMU: Palestinac ubio Izraelku na odsluženju vojnog roka! Pucao na kontrolni punkt
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

tenzije opet porasle

NAPAD U ISTOČNOM JERUSALIMU: Palestinac ubio Izraelku na odsluženju vojnog roka! Pucao na kontrolni punkt

Planeta -

Jedan Palestinac pucao je sinoć na izraelski kontrolni punkt u istočnom Jerusalimu i ubio Izraelku na odsluženju vojnog roka i povredio još troje ljudi, saopštile su izraelske vlasti.

Napad se dogodio nekoliko sati posle ubistva dva palestinska tinejdžera tokom izraelske vojne racije na okupiranoj Zapadnoj obali.

To je najnovije krvoproliće u najsmrtonosnijem nasilju u tom području za poslednjih sedam godina.

Dogodilo se dan pre početka jevrejskog praznika Sukota koji traje nedelju dana i kada desetine hiljada Jevreja posećuje sveti grad.

Palestinac je izašao iz automobila i otvorio vatru kraj izbegličkog logora Šuafat, teško ranivši Izraelku i jednog čuvara i potom pobegao u logor, rekla je policija.

Dva pripadnika paramilitarne granične policije su lakše ranjena. Vojska je rano jutros saopštila da je 19-godišnja Izraelka preminula.

Policija je navela da traga za napadačem i da u potrazi učestvuju specijalne jedincie i helikopter, te da je jutros uhapšena jedna osoba osumnjičena za umešanost u napad, ali se potera nastavlja.

"Terorizam nas neće pobediti", rekao je sinoć premijer Izraela Jair Lapid.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine i anektirao to područje, što medjunarodna zajednica nije priznala.

Izraelski lideri smatraju čitav Jerusalim, uključujuči istočni deo gde su najvažnija sveta mesta, svojim glavnim gradom. Palestinci žele da istočni Jerusalim bude glavni grad njihove buduće države.

Izraelske snage već mesecima gotovo svakodnevno hapse osumnjičene ekstremiste na okupiranoj Zapadnoj obali pošto je proletos u palestinskim napadima ubijeno 19 ljudi. Od početka ove godine ubijeno je više od 100 Palestinaca, najviše od 2015.

Izraelska strana tvrdi da su to bili palestinski ekstremisti i mladići koji bacaju kamenice na izraelske vojnike, ali su stradali i civili.

Izalasnik UN za Bliski istok Tor Venesland izjavio je da je alarmiran zbog krvoprolića.

"Rast nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali stvara atmosferu straha, mržnje i gneva", naveo je izaslanik u saopštenju uz poziv obema stranama da smanje napetost i preduzmu korake ka obnovi političkog procesa.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track