GRČKA I RUSIJA VEKOVNO RIVALSTVO U NOVOM VREMENU: Kako rat u Ukrajini utiče na dve zemlje! Pogled iz prošlosti
Foto: Ognjen Stevanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

aNALIZA

GRČKA I RUSIJA VEKOVNO RIVALSTVO U NOVOM VREMENU: Kako rat u Ukrajini utiče na dve zemlje! Pogled iz prošlosti

Planeta -

Na sajtu Kurira pisali smo o rusko-finskim, rusko-britanskim, rusko-poljskim odnosima, a sad je red i da napišemo nekoliko redaka o grčko-ruskim odnosima, koji su utoliko interesantni da se radi o dve pravoslavne zemlje, koje su viševekovni ljuti rivali.

Grčka je od samog početka rata u Ukrajini 24.02.2022 podržala zvanični Kijev i stala na njegovu stranu i kao država i kao članica severnoatalnskog saveza. Mnogi su se pitali, kako Grci kao pravoslavci neće da podrže Rusiju i zbog čega?

Koreni ovog odgovora su veoma duboki i jako je teško doći do konkretnog odgovora, kiji je u ovom slučaju složen i isprepleten sa večnim rivalom Grčke, Turskom sa kojom varnice i dalje poveremeno iskaču sa tedencijom da od toga nastane jedan krvav i žestoki rat.

Kako je izgledalo rivalstvo Grčke i Rusije i oko čega se oni spore, šta Grci ikao pravoslavci zameraju Rusima za Kurir govorio je magistar međunarodnih odnosa Boško Jovanović:

Boško Jovanović
foto: Privatna Arhiva

"Autor ovog članka je veliki Vizantofil i nije sposoban skroz, realno da predstavi, - ruske bez rusko-vizantijskih, pa ćemo morati da odatle da počnemo.

Znači, Vizantija je najsavršenija imperija, koja je ikada postojala u istoriji čovečanstva . Svako ko nije saglasan sa tim on naprosto nije čitao istoriju Vizantije i ne zna ništa o tome. Vizantija sama po sebi, po svom društvenom, političkom uređenju je bila ideal i daleko ispred zapadnih poludivljih zemalja tog doba, a veze između Rusa i Grka potiču baš u vreme Vizantije, zato što su Rusi od Vizantije primili pravoslavlje.

Vizantinci su širili pravoslavlje međ Bugare i međ Srbe kako bi ih pacifikovali, i tu se vidi brilijantnost Vizantijske diplomatijei svega ostalog što potiče iz Vizantije.

Pa onoda su preko Kijevske Rusije u Vizantiju dolazili ljudi sa severa i činili su čuvenu gardu vizantijskog cara, a taj argument se krije u propagandi, pa se onda pominje to viknzi. To je bila vikinška garda vizantijskih careva. Bilo ih je 10.000 i oni su stali na branik Vizantije 29. maja 1459. Posle pada Vizantije u Rusiji se rađa, jedna teorija o Moskvi kao trećem Rimu. Tu se izmišljaju razne bajke kao utemljenje Ivana Groznog o vezama sa Vizantijom, ali sa nestankom Vizantije Rusija postaje glavni zaštinik pravoslavlja, a zaštitinik Turske imperije postaje Velika Britanija, jer vođstvo Velike Britanije je imalo bolestan trip u glavi da Rusija hoće da zauzme, kako su Grci izgubili teritoriju, zadržali su crkvenu strukturu Vizantije i tamo postoji Konstantinopoljski patrijarhat, koji je bio prvi među jednakima, ali kako vreme prolazi u 19 veku, Rusija kako jača ima sve veće ambicije da izađe na Bosfor i Dardanele.

Istanbul, Bosfor
foto: Kurir Andrej Mlakar

Međutim Grci se više plaše toga da Rusi zauzmu Carigrad i da on bude deo ruske imeprije, nego što se plaše turske okupacije. I kod Rusa postoji jedna vizantofilska linija, i ruska vizantologija se smatra najboljom na svetu i tu imamo dva znamenita istoričara čija dela su prevedena na srpski, to su Georgije Ostrogorski, a drugi je Fjodor Uspenski. Fjodor Uspenski je dosta realno napisao trotomnu istoriju Vizantijskog carstva, ali kad je pisao o Istočnom pitanju u 19 veku tu je zauzimao antigrčki stav.

Međutim vizantofilski i grkofilski pogled iz Rusije zastupao je ruski filozof Konstantin Leontjev. I on je bio veliki esteta. Smatrao je da sve što je lepo dolazi od Boga i u Vizantiji je video vanvremensku lepotu, ali tu moramo da se setimo da i Grci posle oslobođenjea od Turaka imaju nemačku dinastiju, koja sprečava da Grčka uđe u prvi svetski rat do 1917.

Grci imaju naravno podsvesnu težnju za vraćanjem Konstantinopolja. Sad ne govorim da li je to realno ili ne, nego govorim da su oni time dosta opsednuti.

Pošto vide Rusiju za glavnog protivnika oko Konstantinopolja, prosto zauzimaju antirusku poziciju, pa grčka politička elita je školovna na Zapadu, a dve prodice koje vladaju političkim životom Grčke Papandreu i Micotakis, jedna i druga su duboko prozapadne i antiruske. Tako da uopšte ne treba da čudi što je Grčka poslala sve od sovjetskog oružja koje je mogla Ukrajini, preko Bugarske, a Grci naprosto su bez problema stali na stranu Ukrajine zbog svog rusofobstva, koje uopšte nije zanemarljivo, čak staviše i tu je jedna lažna teza da su pravoslavni narodi između sebe treba da budu jednistveni, jer panpravoslavno i panslovensko jedinstvo ne može da se ostvari.

Panpraslavno zbog toga što su pravoslavci Grci kao Heleni i Rumuni kao Romaski narod, a panslovenstvo ne može da se ostvari zbog katoliciizma, ne u Češkoj i Slovačkoj, nego u Poljskoj.

Za Grčku bi najbolje bilo iz njenih nacionalnih interesa da se uopšte ne meša u sukob u Ukrajini, jer kako da kažem Grčka sama neće moći da izađe na kraj sa Turskom, i Erdogan je mnogo veći strateg o svih grčkih političara zajedno".

Kurir.rs/A.Mlakar/B.Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track