OSTALE RUŠEVINE I PRAŠINA: 10 dronova kamikaza ŠAHID sravnilo sa zemljom štab 55. artiljerijske brigade ukrajinske vojske! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

NAPAD NA ZAPOROŽJE

OSTALE RUŠEVINE I PRAŠINA: 10 dronova kamikaza ŠAHID sravnilo sa zemljom štab 55. artiljerijske brigade ukrajinske vojske! VIDEO

Planeta -

Grad Zaporožje već je puna dva dana na meti udaraRuske vojske, sa kombinacijom krstarećih raketa i dronova kamikaza Geran -2 Šahid-136 iranske proizvodnje, koje je nedavno od Irana kupila ruska vojska.

Na meti raketa i dronova kamikaza bio je skor ceo grad, a u subotu uveče 10 dronova napalo je štab 55. artiljerijske brigade ukrajinske vojske od koga nije ostalo ništa. Samo ruševine i gomile šuta.

Ukrajinske vlasti saopštile su da je u podlenja dva dana napada stradalo 17 osoba, kao i da je čitav grad bio na meti dronova kamikaza i raketa.

Šahid-136. O ovom dronu zapadna štampa naveliko je pisala prethodnih nekoliko nedelja da je ruska vojska pokupovala izvesnu količinu ovih dronova kamikaza i koristi ih u napadu na ukrajinsku vojsku.

Zaporožje, granatiranje, Ukrajina
foto: Printscreen/Twitter

Ono što se da zaključiti jeste da ovaj dron ima cilndrični trup koji ima krilo duž cele družine trupa sa kojim čini jedinstvenu celinu. Na krajevima sa leve i desne strane nalaze se dva vertikalna stabilzatora. Ovi dronovi kamikaze koriste delta krilo, identično kao izraelski Harop. Ovaj dron kamikaza koristi i za sad nepoznati elektro motor koji pokreće elisu na kraju drona. Pretpostavlja se da se cilj traži pomoću optike, a upravljanje vrši preko upravljačke stanice.

U nosu drona, nalazi se bojeva glava za koju se procenjuje da ima težinu od 60 kilograma.

Šahid 136 ima dužinu 2 metra, raspon krila od 2,5 m. Težina nije poznata

Dronovi kamikaze se lansiraju sa kopnenih lansera horizontalno, sa blagim uglom nagore, a u početnoj fazi lansiranja koristi se raketni motor, da dron dobije dodatno ubrzanje, a onda se u drugoj fazi odbacuje.

Vođenje kako se tvrdi je uz pomoć inercijalne ili satelitske navigacije. Pretpostavlja se da je maksimalni domet 2.000 km.

Veruje se da je dron nastao 2020. jer su se prvi primerci na bojnom polju u Jemenu pojavili već 2021. Neki definišu da ovi dronovi imaju po letnim karakteristikama sličnost sa raketama srednjeg dometa. Osim što ima mogućnost da napadne, dron zahvaljujući i optici može da se koristi kao osmatračko sredstvo.

Kurir.rs/A.Mlakar

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track