STRAŽARI, NEPROBOJNO STAKLO, STRELJAČKA OBUKA, ZIDOVI OD KEVLARA: Ovo nisu pripreme za rat nego za novembarske izbore u Americi
Foto: Shutterstock

napetost sve jača

STRAŽARI, NEPROBOJNO STAKLO, STRELJAČKA OBUKA, ZIDOVI OD KEVLARA: Ovo nisu pripreme za rat nego za novembarske izbore u Americi

Planeta -

Kada birači u okrugu Džeferson, u Koloradu budu glasali na izborima 8. novembra, videće obezbeđenje postavljeno ispred najprometnijih biračkih centara.

U izbornoj kancelariji u Flagstaffu, Arizona, birači će naići na neprobojno staklo i moraće da pritisnu zujalicu da uđu. U Talahasiju na Floridi, izborna komisija će brojati glasačke listiće u zgradi koja je nedavno ojačana zidovima od super-jakog vlakna kevlar, navodi Rojters.

Podstaknuti poplavom pretnji i zastrašujućim ponašanjem teoretičara zavere, i drugih uznemirenih zbog izbornog poraza bivšeg predsednika Donalda Trampa 2020. godine, neki zvaničnici širom Sjedinjenih Država ozbiljno se pripremaju za nove izbore.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP/Ross D Franklin

Prema istraživanju Rojtersa, od 30 izbornih kancelarija, 15 je poboljšalo bezbednost na različite načine, od instaliranja dugmadi za panik, preko angažovanja dodatnih čuvara do održavanja obuke o masovnoj pucnjavi i deeskalaciji.

Izborni zvaničnici širom zemlje rekli su da bliže sarađuju sa lokalnim organima za sprovođenje zakona kako bi brzo odgovorili na nemire. Mnogi su takođe obučavali radnike za umirivanje sukoba i izbegavanje masovne pucnjave.

Do nedavno, takve pretnje bezbednosti su smatrane hipotetičkim u zemlji koja je imala nekoliko slučajeva nasilja u vezi sa izborima, od vremena borbi za građanska prava 1960-ih, kada je prisustvo naoružanih oficira ponekad zastrašivalo crne glasače.

Sada se ti rizici vide kao stvarni, rekla je Tami Patrik, viši savetnik u Fondu za demokratiju.

„Verovatnoća da bi se oni mogli pojaviti se definitivno povećala, tako da svi to uzimaju ozbiljno“, rekla je ona.

Ministarstvo pravde kaže da je istražilo više od 1.000 poruka članovima izbornih komisija od izbora 2020. godine, uključujući više od 100 koje bi mogle da budu povod za krivično gonjenje.

Do sada je podignuto sedam optužnica. Prva presuda izrečena je u četvrtak, kada je muškarac iz Nebraske dobio 18 meseci zatvora zbog pretnje izbornom zvaničniku.

Jedan od pet američkih izbornih zvaničnika rekao je da je malo verovatno da će ostati na svom poslu do 2024. godine, kada će Amerikanci ponovo izaći na birališta da biraju predsednika, prema istraživanju Brenanovog centra za pravdu koje je objavljeno u martu. Kao razloge su naveli stres, napade i predstojeću penziju.

Dugotrajna gorčina zbog izbora 2020. takođe je uplašila mnoge radnike koji proveravaju birače, broje glasačke listiće i obavljaju druge poslove koji omogućavaju izbore, kažu zvaničnici.

Omar Sabir, jedan od tri gradska izborna komesara u Filadelfiji je 2020. dobio pretnje smrću.

„Ponekad imam noćne more kada razmišljam o tome, da neko priđe i nanese mi štetu.”

Mnogi izborni zvaničnici za porast pretnji krive dezinformacije, kao što su

Donald Tramp
foto: EPA-EFE/ADAM DAVIS

Trampove neosnovane tvrdnje o izbornoj prevari na izborima 2020. godine.

Džastin Robak, republikanski službenik ruralnog, konzervativnog okruga Otava u Mičigenu, rekao je da je Trampova retorika „zaista zatrovala bunar“, inspirišući druge kandidate da poseju sumnje u vezi sa izborima. U Mičigenu, republikanski kandidati za guvernera, državnog tužioca i druge funkcije doveli su u pitanje ishod izbora 2020.

Pored dodavanja zidova od kevlara, izborna kancelarija okruga Leon, Florida, održala je aktivnu streljjačku obuku za svoje zaposlene, postavila stakla otporna na metke i bombe i investirala u sigurnosne kamere i skladištenje video fajlova, rekao je nadzornik izbora Mark Erli, koji kaže da dobija česte neprijateljske pozive od stranaca.

„Moram da brinem da će moji radnici napustiti zgradu i otići do svojih automobila kada padne mrak“, rekao je on.

(Kurir.rs/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track