ZAŠTO JE NAPADNUTA TERMO ELEKTRANA KRIVI ROG: Rusi paralisali rad najvećeg proizvođača legiranih čelika za zapadnu Evropu!
Foto: Printscreen Twitter

Analiza

ZAŠTO JE NAPADNUTA TERMO ELEKTRANA KRIVI ROG: Rusi paralisali rad najvećeg proizvođača legiranih čelika za zapadnu Evropu!

Planeta -

U današnjem četvrtom po redu raketnom napadu na Ukrajinu pogođen je veliki broj teromelektrana, a posebno na meti ruskih krstarećih raketa bila je ona najveća u Krivom Rogu.

Zaustavljanje njenog rada ruska avijacija nanela je veliku štetu Ukrajinu, ali direktno i pojedinim zapadnim zemljama pre svega Kanadi i Francuskoj.

Ono što je interseantno u vezi ove termo elektrane je to što je njenim izbacivanjem iz upotrebe prestao sa radom i ponati metalurško kompleks "Krivorižistalj". Ono zbog čega je bitan ovaj metalurški kompleks je taj što on jedini u Evropi proizvodi specijalne vrste legiranih čelika koji su od vitalnog značaja za opravku i remonte u nukelarnim elektranama, pre svega raktora i turbina. Jedni od najvećih uvoznika ovog čelika su Francuska i Kanada i britanski deo indijske kompanije Mital.

Francuska koja je u toku remonta svojih nukelarnih elektrana iz Ukrajine je nabavljala specijalne vrste čelika. Kandaska kompanija Black Iron, ali i britanski deo kompanije Arcelor Mital.

Podsetimo, u jutrošnjem ruskom žestokom napadu na meti krastarećih rakete ruske avijacije bili su sledeći gradovi:

Pogođeni su sledeći gradovi: Kijev, Dnepropetrovsk, Harkov, Zaporožje, Ternopil, Odesa, Krivi Rog, Lavov, Žitomir, Rivne, Nikolajev, Krapivnicki, Kremenčuk, Konotop. Od važnijih objekata udar je izvršen na Glavi štab SBU (Kijev).

Termoeletkrane: CHPP-5 (Kijev), CHPP-6 (Kijev), Lviv CHP (Lviv), Burštinska TE (Ivano-Frankovska oblast).

Od ostalih objekata: Savetodavna misija EU (Kijev), Konzulat SR Nemačke, Odeljenje agencija za sprovođenje zakona (Kijev), metro u Kijevu i Harkovu stao.

Bez struje ostali su sledći gradovi: Lavov, Žitomir, Sumi, Harkov, Hmeljnicki, Poltava,Ternopl, Luck, Rino. U većini ovih gradova postoji problem sa strujom, vodom i internetom.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track