UKRAJINCI U PANICI PRED IZBORE ZA KONGRES SAD: Potpuno zavise od strane pomoći, ali pobeda republikanaca može PREOKRENUTI SVE
Foto: EPA

novembar mesec odluke

UKRAJINCI U PANICI PRED IZBORE ZA KONGRES SAD: Potpuno zavise od strane pomoći, ali pobeda republikanaca može PREOKRENUTI SVE

Planeta -

Dok američki zvaničnici proučavaju mape koje prate razvoj ukrajinske kontraofanzive protiv Rusije, njihove ukrajinske kolege prate predstojeće izbore za Kongres SAD, piše Vašington post.

Ukrajinci u Kijevu izražavaju nadu, i izvesnu bojazan, da rezultati izbora sledećeg meseca neće zaustaviti zapanjujući priliv američkog oružja i bezbednosne pomoći koji je Vašington odobrio od početka invazije predsednika Vladimira Putina 24. februara.

Neizvesnost oko buduće američke podrške se pojačava jer anketari predviđaju da će republikanci ponovo preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom. Neki republikanski poslanici i kandidati izrazili su nezadovoljstvo ogromnim sumama pomoći, navodeći zabrinutosti u vezi sa Kinom, domaćim prioritetima i potrebom za većim nadzorom pomoći Ukrajini.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY

Darija Kalenuk, aktivistkinja za borbu protiv korupcije koja je prošlog meseca predvodila delegaciju ukrajinskih borkinja u Vašingtonu, primetila je da su skoro svi republikanci u Predstavničkom domu glasali protiv zakona o privremenom finansiranju koji uključuje 12 milijardi dolara za Ukrajinu.

„Dakle, to znači da ulazimo u opasnost da od Ukrajine napravimo partijsko pitanje“, rekla je Kaleniuk.

Strahovi, koliko god bili probni, da bi američka podrška mogla oslabiti, stvaraju osećaj dodatnog pritiska u Kijevu.

Visoki ukrajinski zvaničnik, koji je pod uslovom anonimnosti govorio iskreno, rekao je da skoro potpuna zavisnost Ukrajine od strane vojne i ekonomske pomoći znači da njena vojska mora brzo da povrati što je više moguće teritorije pod kontrolom Rusije pre bilo kakvog potencijalnog ublažavanja zapadne podrške.

„Srednji izbori u SAD su jedan od faktora koji nas zabrinjavaju zbog zime“, rekao je zvaničnik. „Rusija bi imala prednost sa novim Kongresom i kod Evropljana dok ih ucenjuju energetskom politikom. Zato je sadašnja ofanziva toliko važna.”

Drugi ukrajinski zvaničnici rekli su da su i dalje uvereni da će se američka pomoć nastaviti.

Oleksander Zavitnevič, koji je na čelu komiteta za nacionalnu bezbednost i odbranu ukrajinskog parlamenta, Vrhovne Rade, rekao je da je američka javna podrška Ukrajini u ratu i dalje jaka u celoj zemlji, uprkos nevoljnosti nekih republikanaca, i zato nije bio zabrinut da će američka pomoć opasti .

Predsednik Bajden je ove nedelje u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim ponovio svoje obećanje da će Vašington podržavati Ukrajinu „koliko god bude potrebno“, sugerišući dugoročnu kampanju za snabdevanje oružjem potrebnim za potiskivanje ruskih trupa iz okupiranih gradova i mesta, i sprečiti da se Putinova nezakonita aneksija četiri ukrajinske pokrajine sprovede na terenu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Od februara, Bajdenova administracija poslala je Ukrajini više od 17 milijardi dolara vojne pomoći, uključujući raketne sisteme i dronove. Bela kuća se često suočavala sa pozivima zakonodavaca obe strane za bržom i većom pomoći, što je, u kombinaciji sa stalnim apelima iz Kijeva, pomoglo da se obezbedi povećanje zaliha težeg oružja dužeg dometa za borbu.

Ali dok se američki potrošači bore sa inflacijom i usporavanjem ekonomije, ankete pokazuju da sve manje republikanaca veruje da Sjedinjene Države imaju odgovornost da zaštite Ukrajinu.

Avgustovska anketa Morning Consulta pokazala je da je zabrinutost SAD zbog rata brže opala među republikancima nego među demokratama.

Konzervativna politička akciona konferencija (CPAC) prošlog meseca je objavila, a zatim izbrisala , tvit koji je ponovio jezik Kremlja i pozvao na zaustavljanje „davanja poklona Ukrajini“.

Kasnije je izdala saopštenje u kojem je potvrdila svoj stav o pomoći SAD.

„Moramo se suprotstaviti Putinu, ali američki poreski obveznici ne bi trebalo da snose ogromnu većinu troškova“, navodi se u saopštenju.

Republikanski zvaničnici su upozorili da nedavno glasanje o potrošnji nije nužno ukazivalo na veliko smanjenje podrške, napominjući da je pomoć Ukrajini samo jedna od stavki koje je finansirao zakon. Oni su takođe rekli da bi republikanska podrška mogla biti podstaknuta vojnim dobicima Ukrajine , ruskim zverstvima ili nuklearnim pretnjama.

Nacionalna garda, Vašington, Kongres, Kapitol hil
foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Kako se američka pomoć povećava, zakonodavci svake strane pozivaju na snažniji nadzor u nadi da će sprečiti rasipanje i preusmeravanje koje je karakterisalo veliki deo enormnih suma američke pomoći pružene Iraku i Avganistanu.

Ukrajina radi na intenziviranju napora u vezi sa odgovornošću, osnivanjem novog parlamentarnog nadzornog tela i organizovanjem poseta skladištima oružja,. Do sada, rekao je, nije bilo utemeljenih pritužbi na preusmeravanje ili zloupotrebu stranog oružja.

(Kurir.rs/Vašington post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja