ODMAZDA! PUTIN: Ovo je osveta za Krimski most, ako nastavite, odgovor će biti još oštriji!
Foto: ap Gavriil Grigorov, Vladimir Mordunov UPI Profimedia, epa SERGEY DOLZHENKO, ap Leo Correa, epa OLEG PETRASYUK

POKRENUTA NOVA RUSKA OFANZIVA

ODMAZDA! PUTIN: Ovo je osveta za Krimski most, ako nastavite, odgovor će biti još oštriji!

Planeta -

Rusija ispalila 83 projektila gađajući centar Kijeva, fabrike vode, elektroenergetsku mrežu... Najmanje 11 mrtvih

Dva dana nakon ukrajinskog napada na Krimski most usledio je žestok odgovor Rusije u vidu bombardovanja ciljeva širom Ukrajine, čime je rat na istoku Evrope ušao u novu, još smrtonosniju fazu!

Prema ukrajinskim izvorima, ruske snage su ispalile ukupno 83 projektila, poginulo je najmanje 11 osoba, dok je nekoliko desetina povređeno.

Terorističke grupe

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost i obratio se naciji rekavši da je, na predlog Ministarstva odbrane i u skladu s planom vrhovnog štaba, Moskva izvela napade dalekometnim projektilima na ukrajinsku energetsku, vojnu i komunikacionu infrastrukturu kao odgovor na ukrajinski napad na vitalno važan Krimski most, koji Rusiju povezuje s Krimom.

Ukrajina
foto: EPA

- Očito je da su ukrajinske tajne službe naredile, organizovale i izvele teroristički napad smišljen radi uništenja ruske ključne civilne infrastrukture. Tim akcijama režim u Kijevu stavio se u ravan s najmrskijim međunarodnim terorističkim grupama. Nemoguće je ostaviti zločine takve vrste bez odgovora - rekao je Putin na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost i zapretio:

- Ako se pokušaji terorističkih napada na našu teritoriju nastave, ruski odgovori će biti oštri i veliki koliko i pretnje Ruskoj Federaciji. U to budite sigurni.

Raketni teror

Putin je optužio Ukrajinu za pokušaj napada na nuklearnu elektranu u Rusiju i na gasovod Turski tok. Ponovio je da Ukrajina i njeni saveznici stoje iza sabotaža na gasovodima Severni tok kojima se ruski gas doprema za Nemačku ispod Baltičkog mora.

Iako je od početka rata prošlo skoro osam meseci, u većini gradova na zapadu Ukrajine život se odvijao koliko-toliko normalno. Sada se to promenilo, jer od juče u desetak gradova nema struje i vode. Ukrajinski premijer rekao je da je pogođeno 11 velikih infrastrukturnih ciljeva u osam regija, zbog čega su veliki delovi zemlje ostali bez struje, vode ili grejanja. Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba uzvratio je na najnovije Putinove pretnje rekavši da ruski predsednik nije bio „isprovociran na pokretanje raketnih napada dugog dometa protiv Ukrajine“.

VOJNI ANALITIČAR ALEKSANDAR RADIĆ ZA KURIR

Ovo je predstava za rusko javno mnjenje

Aleksandar Radić

Aleksandar Radić, vojni analitičar, kaže za Kurir da intenziviranje ruskog bombardovanja predstavlja očekivanu odmazdu:

- U pitanju je pre svega politička i medijska potreba ruske strane da se odgovori. Rusiji je bilo potrebno da pokaže odlučnost. Da se vojska pitala, vojni odgovor bi bio drugačiji. Treba samo videti spisak meta koje su gađane i to ukazuje da je preovladala politička opcija. Rusija ima problema u proizvodnji preciznih balističkih projektila i njihova upotreba i trošenje na ciljeve koji nemaju veliki vojni značaj pokazuje da je preovladala politička opcija u odgovoru na ukrajinski napad na Krimski most.

Da li se radi o iznuđenom reagovanju?

- Rusija je morala da pokaže čvrstinu pre svega prema sopstvenom javnom mnjenju. Previše je problema bilo. Dok su rat vodili profesionalni vojnici, nije bilo duboke veze javnosti s ratnim dejstvima. Sada kad su pozvani rezervisti, situacija je drugačija. Posle diverzije na Krimskom mostu Rusi su morali da pokažu zube i da ozbiljno misle pre svega kako bi uverili i zadovoljili domaće javno mnjenje.

Poslednja dešavanja ukazuju na to da će rat dugo trajati?

- Ništa ne ukazuje na smirivanje situacije. Bez obzira na gubitke obe strane. Ukrajinska ofanziva i mobilizacija rezervista pokazatelj su da će sukob još dugo trajati. Možemo očekivati eskalaciju nasilja.

PREDSEDNIK UKRAJINE

Zelenski: Hoće da nas izbrišu s lica zemlje

Volodimir Zelenski
foto: Printscreen Twitter

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusi „pokušavaju da unište“ Ukrajinu.

- Uništavaju naše ljude koji spavaju kod kuće u Zaporožju. Ubijaju ljude koji idu na posao u Dnjepar i Kijev. Vazdušna uzbuna ne jenjava u celoj Ukrajini. Pokušavaju da nas unište i izbrišu s lica zemlje. Ima projektila koji pogađaju. Nažalost, ima mrtvih i ranjenih. Molim vas, ne napuštajte skloništa. Čuvajte sebe i svoje najmilije. Držimo se i budimo jaki - rekao je Zelenski i dodao:

- Svet je još jednom video pravo lice terorističke države koja ubija naše ljude, ne samo na frontu nego i u mirnim gradovima. Rusija je zemlja koja skriva svoju krvavu i kriminalnu srž i svrhu rečima o miru. Ovo dokazuje da je oslobođenje cele naše zemlje jedina osnova za mir i sigurnost.

RAMZAN KADIROV LIKUJE

Zelenski, upozorili smo te!

Čečenski lider Ramzan Kadirov, jedan od najbližih Putinovih saradnika, na Telegramu je napisao poruku ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

- Zelenski se žali zbog napada na Kijev i druge gradove. A šta si ti, naivčino Zelenski, mislio? Ti možeš, a da drugi ne mogu? Odnosno, osam godina je bilo moguće bombardovati civile, uništavati infrastrukturu gradova u Lugansku i Donjecku, granatirati nuklearnu elektranu, dizati u vazduh mostove, pucati na važne objekte, ali kad vam dođe glave, odjednom je to nemoguće za bilo koga? Zelenski, upozorili smo te da Rusija još nije ni počela. Prestani da se žališ, bolje ti je da bežiš. Trči, Zelenski, trči bez osvrtanja prema Zapadu - naveo je Kadirov i poručio da je sada „sto odsto zadovoljan specijalnom vojnom operacijom“.

BELORUSIJA SE UKLJUČUJE U RAT?

Lukašenko pripremio 500.000 vojnika

Aleksandar Lukašenko
foto: EPA / SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da će Belorusija i Rusija raspoređivanjem zajedničke vojne sile odgovoriti na „pogoršanje napetosti“ na zapadnim granicama. Lukašenko je optužio Ukrajinu da priprema napad na Belorusiju i objasnio da će zato Minsk rasporediti dodatne rusko-beloruske snage na granicu. Belorusko ministarstvo odbrane objavilo je da ima 500.000 obučenih vojnika spremnih za slanje na granicu sa Ukrajinom. Beloruski zvaničnici tvrde da je Ukrajina uništila gotovo sve mostove i puteve duž 1.000 kilometara dugačke granice.

REAGOVANJA

NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je „užasne i neselektivne“ raketne napade Rusije na civilne ciljeve u Ukrajini. Stoltenberg je rekao da je razgovarao sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i obećao kontinuiranu podršku NATO Ukrajini protiv ruske agresije, „koliko god bude potrebno“.

Nemačka

- Berlin snažno osuđuje napade na Ukrajinu. Kancelar Olaf Šolc je predsednika Ukrajine uverio u kontinuiranu podršku Berlina - rekao je portparol vlade Stefen Hebestrajt.

Francuska

Predsednik Emanuel Makron je potvrdio punu podršku Ukrajini u telefonskom razgovoru sa Zelenskim i rekao da je Francuska spremna da pomogne uključujući i slanje vojne opreme, potvrdila je Jelisejska palata.

EU

- Ovakvim postupcima nema mesta u 21. veku. Osuđujem napade najoštrije moguće. Dodatna vojna oprema je na putu - kazao je Đuzep Borelj, komesar EU za spoljnu politiku.

Kina

- Nadamo se da sve strane mogu ispravno da reše svoje razlike dijalogom i konsultacijama. Kina je takođe spremna da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju deeskalacije situacije - rekla je Mao Ning, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova.

OVO SU RUSI GAĐALI

  • Dnjepar - Vojna fabrika
  • Lavov - Vojni objekat, elektrana, centri komunikacije
  • Nikolajev - Tri talasa napada bespilotnim letelicama
  • Ternopilj - Elektrana, grad bez struje
  • Harkov - Elektrana, grad bez struje
  • Ivano Frankovsk - Elektrana odakle se izvozi struja u susedne zemlje
  • Krivi Rog - Elektrana, veći deo oblasti bez struje
  • Kijev - Zgrada SBU, dvorište ispred kancelarije predsednika Zelenskog, elektrana, centri komunikacije
štampano izdanje 11.10.2022.
foto: Kurir

U DNEVNOM IZDANJU KURIRA DANAS VAS OČEKUJU DVA POKLONA! DOBIĆETE POKLON IZNENAĐENJA plus dodatak STARS!

Poklon, Dodatak, Kurir
foto: Kurir

Kurir i ovog utorka svoje čitaoce daruje poklonom iznenađenja. Uz dnevno izdanje novina očekuje vas neki od naših poklon iznenađenja.

Kao drugi poklon dobićete dodatak Stars:

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus čekaju vas ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

štampano izdanje 11.10.2022.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track