SVE GORE VESTI ZA EU: Ukrajina prekida isporuku struje u države članice!
Foto: Profimedia / Siarhei Baravikou / Alamy

SVE GORE VESTI ZA EU: Ukrajina prekida isporuku struje u države članice!

Planeta -

Zbog današnjih raketnih napada Ukrajina od 11. oktobra prekida isporuku električne energije u zemlje Evropske unije, saopštilo je Ministarstvo energetike Ukrajine na Tviteru.

Današnji raketni napadi su oštetili pogone za termogeneraciju i električne podstanice. Ukrajina je zato primorana da od 11. oktobra 2022. godine prekine izvoz električne energije kako bi stabilizovala elektroenergetsku mrežu - navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu su istakli da je Kijev izvozio električnu energiju u EU, kao i posebnim linijama u Moldaviju i Poljsku.

Ranije je državna služba Ukrajine za vanredne situacije saopštila da je pet oblasti potpuno ostalo bez struje nakon jutarnjih napada, a ostatak regiona je delimično ostao bez električne energije. U kabinetu Vladimira Zelenskog su pozvali Ukrajince da u večernjim satima maksimalno smanje potrošnju energije, ne uključuju svetlo i ne koriste električne uređaje.

Ruska vojska je tokom jutra visoko preciznim oružjem dugog dometa gađala objekte vojne uprave, komunikacija i energetike Ukrajine. Pogođen je Kijev, Harkov, Odesa, Dnjepropetrovsk, Lavov, Ivano-Frankovsk, Ternopolj, Hmeljnick, Konotop i drugi gradovi i oblasti.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track