MINISTAR ODBRANE BELORUSIJE: Ne želimo da se borimo sa Litvancima, Poljacima, ili Ukrajincima
Foto: EPA / TATIANA ZENKOVICH

neće u rat

MINISTAR ODBRANE BELORUSIJE: Ne želimo da se borimo sa Litvancima, Poljacima, ili Ukrajincima

Planeta -

Ministar odbrane Belorusije Viktor Krenin otpisao je danas mogućnost da njegova zemlja aktivno učestvuje u ratu u Ukrajini, nakon što je autoritarni predsednik države Aleksandar Lukašenko najavio dolazak nekoliko hiljada ruskih vojnika u Beorusiju.

"Ne želimo da se borimo sa Litvancima, ili Poljacima, ili Ukrajincima", rekao je Krenin u današnjoj video-izjavi.

Lukašenko je prethodno najavio dolazak ruskih trupa u Belorusiju i upozorio vladu Ukrajine da ne napada tu zemlju, uprkos odsustvu bilo kakvih indikacija da se takav jedan napad planira.

Nezavisni vojni analitičar iz Belorusije Aleksandar Alesin smatra da bi njegova zemlja mogla ugostiti između 10.000 i 15.000 vojnika iz Rusije, i da bi od toga mogle biti formirane zajedničke vojne snage sa do 60.000 vojnika. Međutim, dodao je Alesin, Minsk nije voljan da pošalje trupe u Ukrajinu.

Prema nekim izveštajima, Kremlj želi da njegov sused razmesti na svojoj teritoriji nuklearno oružje.

Alesin je to komentarisao rečima: "Projektili tipa Iskander-M već su raspoređeni po Belorusiji. Na njih bi se mogle staviti nuklearne bojeve glave od 50 kilotona sa dometom do 500 kilometara".

Prema njegovim rečima, neki beloruski Su-24M bombarderi modifikovani su u ruskim fabrikama da mogu poneti nuklearne bombe. Međutim, dodao je, "Minsk jasno propisuje da se rusko nuklearno oružje može rasporediti u Belorusiji samo ako (američko) nuklearno oružje bude raspoređeno u susednoj Poljskoj".

(Kurir,.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track