"NIKO NIJE OČEKIVAO OVAKO ŽESTOKU AKCIJU RUSIJE" Stručnjaci: Prelazimo u sledeću fazu ratovanja OVO JE SAMO POČETAK
Foto: ap Gavriil Grigorov, Vladimir Mordunov UPI Profimedia, epa SERGEY DOLZHENKO, ap Leo Correa, epa OLEG PETRASYUK

kurir televizija

"NIKO NIJE OČEKIVAO OVAKO ŽESTOKU AKCIJU RUSIJE" Stručnjaci: Prelazimo u sledeću fazu ratovanja OVO JE SAMO POČETAK

Planeta -

Dr Dragan Petrović sa Instituta za međunarodnu politiku i prof. dr Miloje Pršić, istoričar istakli su da su poslednja dešavanja u Ukrajini samo početak eskalacije sukoba na tim prostorima.

- Nikome nije jasno zašto je Rusija igrala sa tako malim brojem vojnika. Ukrajinska strana je mobilisala ogroman broj vojnika, dobila naoružanje i tehniku i videlo se da se ruska vojska povlačila pred brojnijom ukrajinskom. Nama se sada čini da mi prelazimo u sledeću fazu i da je ovo samo malo modifikovalo u formi. Ova bombardovanja predstavljaju samo produbljivanje sukoba u Ukrajini - kaže Dragan Petrović.

Svaki rat podrazumeva da se gađaju administrativni, saobraćajni, komunikacijski centri, jer je bilo pitanje kako Ukrajinci dobijaju oružje, ističe prof. dr Miloje Pršić, istoričar.

rat u Ukrajini
foto: Kurir televizija

- Ukrajinci su u proboju ka Harkovu iskoristili jedan trik koji je iskorišćen u arapsko-izraelskom ratu. Obeležili su svoja vozila i svoje vozove oznakom koja je bila na ruskim borbenim sredstvima i to je promaklo neopaženo. Zapad se veoma poigravalo i nije očekivao da će Rusija ići na ovako žestoku akciju. Eksplozija na mostu je čist teroristički akt. Ako povežete sa miniranjem Severnog toka 1, 2... Svi ti prethodni događaji uticali na ovo. Ovo nije ogovor punom snagom, a ovde je ishod rata jasan i izvesan - kaže Pršić, koji dodaje da rukovodstvo Ukrajine igra po sistemu "Pajaca".

Ovo je eskalacija sukoba na terenu ističku stručnjaci.

Dr Dragan Petrović sa Instituta za međunarodnu politiku istakao je da se ovde radi o sukobu dva sveta, anglosaksonskog i ruskog i kineskog.

rat u Ukrajini
foto: Kurir televizija

- Rusija se opredelila za napad, jer je sila. Imate teoriju igara, a jasno je da Zelenski ne igra u interesu ukrajinskog naroda. Ukrajina ne može da se bori sa Rusijom, ona je sa malim kontigentom vojske krenula da ga svrgne. Rusija diže sada deo svoje sile i pobediće. Rusija svojom silom može da uništi svet, Zelenki da je normalan on bi pre godinu dana prihvatio Minsk 2. On sve radi kao kockar, ide i gubi. Rusija će uzeti svih osam oblasti ruskojezičnih - kaže Petrović.

Volodimir Zelenski mora da odradi ono što mu diktira Nato, Amerika i Britanija, ističu stručnjaci.

rat u Ukrajini
foto: Kurir televizija

- Oni imaju izuzetno moćnu propagandnu mašineriju i imaju ljude koji proučavaju mase i to šta će da se desi. Doziraće ih ponašanje ukrajinskog rukovodstva, njihova samovolja i nebriga za stanovništvo. Ako oni na poručku Limana i Hersona izgube tolike ljude, a samo ubacuju još vojnika. Sam čin da Zelenski predlaže preventivni nuklearni udar, jedan je od visokih političara rekao "ako nije pod aktivnim supstancama"... - kaže Pršić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track