LOŠE PROGNOZE MMF-A ZA SVETSKU PRIVREDU: Ove godine pad za trećinu, sledeća zima još gora
Foto: EPA

recesija

LOŠE PROGNOZE MMF-A ZA SVETSKU PRIVREDU: Ove godine pad za trećinu, sledeća zima još gora

Planeta -

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je danas u izveštaju o redovnim jesenjim prognozama da će trećina svetske privrede zabeležiti pad u ovoj ili narednoj godini zbog pada realnog dohotka i rasta cena.

Očekuje se da će rast svetske privrede biti oko 3,2 odsto, potvrdio je MMF procenu iz jula, dok će naredne godine privredne aktivnosti usporiti i očekuje se rast od oko 2,7 odsto.

Ekonomist MMF Pjer Olivije Gurinšas upozorio je da će ovogodišnji šokovi ponovo otvoriti rane u privredama, koje su tek delimično zacelile posle pandemije, a naredne godine biće i recesije.

Ostvare li se mnogi od rizika, stopa rasta globalne privrede u 2023. godini pala bi na jedan odsto, uz gotovo stagnirajući dohodak po glavi stanovnika, prenose mediji analizu ekonomiste MMF.

Usporavanje privrede najizraženije je u evrozoni, gde će energetska kriza izazvana ratom i dalje uzimati veliki danak, pa će se rast smanjiti na 0,5 odsto u 2023. godini, naveo je Gurinšas.

Ovogodišnja zima biće izazovna, ali ona u 2023. godini verovatno će biti još gora, smatra on.

Kontrola cena, neciljane subvencije i zabrane izvoza skupo koštaju države i dovode do prekomerne potražnje, nedovoljne ponude, loše raspodele i racionisanja i retko daju dobre rezultate, upozorava ekonomist MMF.

U MMF sada očekuju da će globalna inflacija ove godine dostići vrhunac od 9,5 odsto, posle čega bi se do 2024. godine prepolovila na 4,1 odsto.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track