TEHNOLOŠKA DOMINACIJA KINE PROBLEM ZA ZAPADNE ZEMLJE Direktor britanske obaveštajne agencija: Hitno delovati
Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

SUPARNIŠTVO

TEHNOLOŠKA DOMINACIJA KINE PROBLEM ZA ZAPADNE ZEMLJE Direktor britanske obaveštajne agencija: Hitno delovati

Planeta -

Rastuća tehnološka dominacija Kine "sve je hitniji problem" za zapadne zemlje, koje moraju delovati kako bi odbranile svoje vrednosti i uticaj, izjavio je danas direktor britanske obaveštajne agencije Vladin štab za komunikacije (GCHQ) Džeremi Fleming.

U govoru odbrambenom tink-tanku RUSI u Londonu, Fleming je rekao da "tehnologija nije samo područje za prilike, takmičenje i saradnju, već je postala bojno polje za kontrolu, za vrednosti i za uticaj", navodi Frans pres.

On je naveo kinesku težnju za dominacijom u novim tehnologijama, kao što su satelitska navigacija sa sistemom BeiDou, i digitalna valuta, budući da je Kina u procesu lansiranja "digitalnog juana".

Kinesko vođstvo takav napredak vidi "kao alat za sticanje prednosti kroz kontrolu tržišta koja su u njihovoj sferi uticaja i, naravno, svojih građana", kazao je Fleming, prenosi Slobodna Evropa.

Fleming, koji je na čelu agencije za kibernetičku bezbednost od 2017, pozvao je zapadne zemlje da deluju i ulažu u tehnologije naredne generacije.

Dok Kina postepeno širi svoj uticaj i globalno uvodi svoju tehnologiju, naročito u zemlje u razvoju, zapadne zemlje moraju biti spremne da ponude alternativna rešenja koja su praktična, pristupačna i podržana međunarodnim finansiranjem ili tržišnim ulaganjima, rekao je Fleming.

Prema njegovim rečima, Kina koristi sve poluge koje ima na raspolaganju da izazove međunarodni posleratni konsenzus o ekonomiji i tehnologiji.

"Oni nacije vide ili kao potencijalne protivnike ili kao potencijalne države klijente kojima može da se preti, da se podmićuju ili prisiljavaju", ocenio je Fleming.

Peking je odbacio delove iz planiranog govora Fleminga, koji su objavljeni u ponedeljak, i portparolka kineskog Ministarstva inostranih poslova Mao Ning rekla je da te tvrdnje "nemaju činjeničnu osnovu".

"Kina razvija finansije i tehnologiju kako bi pomogla kineskom narodu da uživa u boljem životu i ne cilja nikog drugog, a sigurno ne predstavlja pretnju. Podsticanje teorije kineske pretnje i raspirivanje sukoba ide svima na štetu", poručila je Mao.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track