GENERALNA SKUPŠTINA UN OSUDILA ANEKSIJU: Rezolucija potvrdila suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine
Foto: EPA / PETER FOLEY

ČETIRI DRŽAVE PODRŽALE RUSIJU

GENERALNA SKUPŠTINA UN OSUDILA ANEKSIJU: Rezolucija potvrdila suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine

Planeta -

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je sa 143 glasa odobrila rezoluciju kojom se Rusiji poručuje da je aneksija četiri ukrajinske teritorije nezakonita i nevažeća.

Od 193 člana Generalne skupštine, odnosno 143 zemlje su glasale za rezoluciju koja je potvrdila suverenitet, nezavisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, prenosi Skaj njuz.

Četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv rezolucije – Sirija, Nikaragva, Severna Koreja i Belorusija.

Još 35 zemalja bilo je uzdržano od glasanja, uključujući i strateškog partnera Rusije Kinu, dok ostale nisu glasale.

Prošle nedelje ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakone o pripajanju četiri ukrajinske teriorije Rusiji, dovršavajući aneksiju teritorija uprkos međunarodnom protestu.

To je usledilo nakon referenduma u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju, koje su Ukrajina i Zapad odbacili kao lažne i protivne međunarodnom pravu.

Zajedno s Krimom, koji je Rusija takođe anektirala 2014. godine, Putin polaže pravo na 22 posto ukrajinskih teritorija, iako tačne granice četiri teritorije koje su anektirane još nisu sasvim jasne.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom tvitu nazvao rezoluciju "istorijskom", i zahvalio se državama koje su je podržale.

Ovo je četvrta rezolucija Generalne skupštine UN od početka rata u Ukrajini kojom se Rusija osuđuje zbog napada na tu zemlju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja