NEMAČKA NA IVICI RECESIJE! Ministar finansija: Borba protiv inflacije prioritet
Foto: EPA

NEMAČKA NA IVICI RECESIJE! Ministar finansija: Borba protiv inflacije prioritet

Planeta -

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner izjavio je danas da je najveći prirotet vlade u Berlinu borba protiv inflacije, kako bi se privreda izvukla iz neminovnog minusa i osiguralo da životni standard običnih ljudi ne strada.

Govoreći na marginama Godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu, Lindner je takođe pozvao Kinu na fer odnos u globalnoj trgovini i dodao da je razgovarao s Pekingom o odgovornosti Kine u restrukturiranju duga siromašnih zemalja, prenosi Rojters.

- Inflacija je najveća opasnost za našu ekonomsku bazu, inflacija može da dovede do erozije te baze - rekao je on.

Najnovije prognoze pokazuju da je Nemačka na ivici recesije, a centralna banka predviđa da će se inflacija u narednoj godini zadržati iznad 7,0 odsto.

Na zajedničkoj konferenciji za medije s predsednikom Bundesbanke Joakimom Nagelom, Lindner je rekao da nemački rast zaostaje za drugim zemljama zbog posebne ranjivosti Nemačke na energetsku krizu u Evropi i poremećaje u lancu snabdevanja.

Smrzavanje, Nemačka, grejanje
foto: Profimedia, Shutterstock, Ilustracija

Istovremeno, on je poručio da ta zemlja ima sredstva da reši svoje slabosti, navodeći u tom kontekstu ulaganja u alternativne izvore energije.

Lindner se osvrnuo i na finansijske potrebe Ukrajine, koje su, prema njegovim rečima, za ovu godinu pokrivene, a za mobilizaciju sredstava za 2023. godinu, kaže, ima dovoljno vremena.

- Da bismo i sledeće godine mogli da pružimo neophodnu finansijsku pomoć Ukrajini, bilo bi bolje da imamo sistematičniji pristup od donatorskih konferencija - ocenio je on.

Nemački ministar je istakao da su lideri bogatih zemalja Grupe sedam (G7) dali uveravanja ukrajinskim zvaničnicima da će nastaviti da pružaju finansijsku podršku zemlji za vreme rata.

- Obnova Ukrajine zahtevaće zajedničke napore međunarodnih finansijskih institucija, G7, Sjedinjenih Država i drugih zemalja - poručio je Lndner na kraju, navodi Rojters.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track