ŠPANIJA RAZBILA NAJVEĆU BANKU DROGE U EVROPI: Pohapšeni Sirijci! Od 2020. oprali 300 miliona evra godišnje
Foto: Printscreen Youtube

Podrška europola

ŠPANIJA RAZBILA NAJVEĆU BANKU DROGE U EVROPI: Pohapšeni Sirijci! Od 2020. oprali 300 miliona evra godišnje

Planeta -

Španska policija i poreska agencija, uz podršku Europola i Eurodžasta, razbili su organizovanu kriminalnu grupu koja je navodno vodila najveću "banku droge" u Evropi.

Ova kriminalna grupa, koju čine uglavnom sirijski državljani, aktivna je od 2020. godine i navodno je oprala više od 300 miliona evra godišnje.

Europol, narko banka
foto: Printscreen Youtube

Kriminalna mreža, koja je vodila "banku droge" i koja se sastojala uglavnom od sirijskih državljana, pružala je finansijske usluge kriminalnim organizacijama povezanim sa ilegalnom trgovinom drogom u više od 20 zemalja, navodi Evropol.

Dana 27. septembra, više od 200 policajaca izvršilo je raciju na ukupno 21 lokaciji u španskim provincijama Malaga i Toledo, uhapsivši 32 osobe i zaplenivši skoro tri miliona evra imovine stečene kriminalom. Između ostalog, zaplenili su nešto više od 428.000 evra u gotovini, 19 računa u kriptovalutama u vrednosti od 1,5 miliona evra, 11 luksuznih vozila, 70 kilograma hašiša, 1,2 tone marihuane i plantaže sa 995 sadnica marihuane. I pre toga, nadležni su tokom istrage zaplenili 2,9 miliona evra u gotovini.

Europol, narko banka
foto: Printscreen Youtube

Grupe organizovanog kriminala mogle su da vrše plaćanja, primaju sredstva, pa čak i peru svoju zaradu preko ove međunarodno strukturirane finansijske mreže. Centar mreže bio je španski grad Fuenlabrada.

Svoje aktivnosti pranja novca kriminalci su obavljali u lokalnom restoranu, uglavnom preko tzv i. podzemnog havala bankarskog sistema koji su koristili da bi izbegli otkrivanje od strane organa za sprovođenje zakona.

Europol, narko banka
foto: Printscreen Youtube

U španskim istragama ključna je bila podrška Evropola, koji je pružio obaveštajne podatke i analize od maja 2020. kako bi se ocrtala međunarodna aktivnost ove kriminalne mreže.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track