PUTIN SE PROMENIO JER SU GA PREVARILI: Merkel ga je ubedila da potpiše Minske sporazume, obećavali su mu da se NATO neće širiti
Foto: EPA

bivši premijer rusije o predsedniku

PUTIN SE PROMENIO JER SU GA PREVARILI: Merkel ga je ubedila da potpiše Minske sporazume, obećavali su mu da se NATO neće širiti

Planeta -

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel bila je glavni političar koji je ubedio ruskog predsednika Vladimira Putina da potpiše sporazume iz Minska, bez kojih bi Moskva već mogla da reši pitanje oslobađanja takozvane Novorosije od nacista, rekao je za RIA Novosti bivši premijer Rusije Sergej Stepašin.

„Upravo Merkelova je bila glavna političarka koji je ubedio Putina da potpiše sporazume iz Minska, kada bismo, u principu, mogli da rešimo sva pitanja koja danas rešavamo za oslobođenjem većeg dela Novorosije od nacista. To bi se lako moglo uraditi, ali nemačka kancelarka se obratila: „Sačekajmo, idemo na sporazume iz Minska, hajde da pregovaramo“, rekao je Stepašin u intervjuu za RIA Novosti.

Sergej Stepašin
foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Tokom godina svog predsedničkog mandata, Putin je postao „tvrđi“, smatra Stepašin.

"Kad me je smenio na mestu premijera, sećam se kako smo mislili i nadali se da smo se zaista sprijateljili sa Zapadom kao odrasli. Na to sam i ja računao, i pokojni Boris Nikolajevič Jeljcin, i predsednik", rekao je Stepašin.

Prema rečima bivšeg šefa kabineta, Putin je imao sastanke sa predsednikom SAD, sa britanskim premijerom i nemačkom kancelarkom, sa kojima se Rusija dogovorala o pitanju proširenja NATO- a i nenaoružavanju zemalja bivšeg Varšavskog pakta, što je na kraju nije sprovedeno.

„Naravno, postao je oštriji prema onima koji su, u stvari, prevarili njega i našu zemlju“, dodao je Stepašin.

Stepašin je bio premijer Rusije tokom 1999. godine.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track