ELITNE IRANSKE TRUPE TAJNO UŠLE U UKRAJINU? Pomažu Rusima i obučavaju ih da koriste iranske DRONOVE KAMIKAZE
Foto: EPA / Abedin Taherkenareh

INSTRUKTORI

ELITNE IRANSKE TRUPE TAJNO UŠLE U UKRAJINU? Pomažu Rusima i obučavaju ih da koriste iranske DRONOVE KAMIKAZE

Planeta -

Elitni iranski instruktori potajno su ušli na okupirane delove Ukrajine kako bi pomogli Rusiji i obučili njihove vojnike da upravljaju iranskim dronovima. Na početku ruske invazije na Ukrajinu, izgledalo je prilično bizarno da bi Moskva mogla moliti Teheran da joj pošalje svoje instruktore i oružje, i to posebno za napade na kopnene mete, upravo onu vrstu vojne misije za koju je Rusija na papiru trebala biti izrazito moćna, piše Slobodna Dalmacija.

Međutim, kako se Putin preračunao u svojim planovima, a Zapad Volodimiru Zelenskome otvorio svoja skladišta najsofisticiranijeg oružja - Kremlj se u teškom očaju okrenuo Iranu. Od njih su dobili bespilotne letelice, uključujući dronove kamikaze Šahed-136 i Mohadžer-6. Vojni stručnjaci ocenjuju kako bi Iran uskoro mogao obnoviti i ruske zalihe balističkih i krstarećih projektila koje su se u ruskim skladištima smanjile, a Iran ih ima napretek.

Britanski Mirror piše kako je 50 stručnjaka Korpusa iranske Revolucionarne garde (IRGC) raspoređeno na obuci ruskih vojnika za upravljanje dronovima. Poslani su na južni i istočni front sa stotinama bespilotnih letelica Šahed-136. Sumnja se da su upravo Iranci u nekim napadima na ukrajinske cljeve lično kontrolisali putanju leta Šahed-136.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/ SEPAHNEWS

Kako navodi Mirror, timovi Korpusa iranske Revolucionarne garde stacionirani su u Džankoiju na Krimu i oko Hersonu na jugu, gde je jedan tim IRGC-a već uništen.

- Bar jedan od iranskih timova za obuku nedavno je pogođen i oni se aktivno love – potvrdio je ukrajinski vojni izvor koji je također kazao kako već neko vreme sumnjaju da timovi IRGC-a pomažu Rusiji u njihovim napadima.

Vojni stručnjaci pak upozoravaju da je Iran gladan novca, a moskovski arsenal projektila dugog dometa više nego kritičan, i stoga očekuju da će i tu biti vojne saradnje.

Iranski balistički projektili su tradicionalno napravljeni za regionalne sukobe i oni spadaju u kategoriju dometa koji bi bio koristan ruskim oružanim snagama za rat u Ukrajini.

(Kurir.rs/Slobodna dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track