NAPAD NA KRIMSKI MOST UZDRMAO JE PUTINA Ruska tajna služba FSB sada ponovo grabi moć dok mu poručuje: Samo nama možeš da veruješ!
Foto: AP/Sergei Savostyanov, EPA

efekat napada bio je izuzetan

NAPAD NA KRIMSKI MOST UZDRMAO JE PUTINA Ruska tajna služba FSB sada ponovo grabi moć dok mu poručuje: Samo nama možeš da veruješ!

Planeta -

"Nedavna dela ukrajinskih tajnih službi — uključujući ubistvo Darije Dugine, udare na zapadni region Rusije Belgorod i, najspektakularnije, napad 8. oktobra na Krimski most, naneli su štetu ratnim naporima Kremlja, narušili njegovu reputaciju kod kuće i pokazali običnim Rusima da više ne mogu da se pretvaraju da se rat vodi u dalekoj galaksiji", navode ruski novinari Irina Borogan i Andrej Soldatov, viši saradnici Centra za analizu evropske politike (CEPA), i suosnivači portala Agentura.ru, koji nadzire aktivnosti ruske tajne službe.

U članku za američki Centar za analizu evropske politike, oni navode da je u tom pogledu, ukrajinski plan je uspeo, pošto je javni efekat tih napada u Rusiji zaista bio izuzetan. Putin redovno u svojim govorima pominje Duginino ubistvo, a spektakularni napad na most postao je jedna od tema o kojoj se najviše raspravljalo u vojsci i ruskom društvu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

U članku se dalje navodi:

"Ubistvo Dugine i napad na Kerčki most predstavljaju krizu većih razmera, jer su se ti događaji odigrali ili na ruskom tlu ili na zemlji koju je Putin anektirao.

FSB, navodno sveprisutna ruska služba bezbednosti, sada pokušava da preokrene krizu u svoju korist, jer je reputacija FSB-a narušena na početku rata kada je njena Pete službe potpun zakazala u proceni ukrajinskog jedinstva i borbene sposobnosti. Agencija se nada da može iskoristiti novu situaciju da poboljša svoj položaj u očima jedinog čoveka čije je mišljenje važno – Vladimira Putina.

Generali FSB-a dugo su uživali imunitet od rezultata svoje nesposobnosti. Na primer, Putin ne kažnjava svoje službe bezbednosti zato što nisu sprečile terorističke napade. Ovo je sada stara tradicija, koja datira iz ranih 2000-ih, kada je Lubjanka odlučno prikazivala svaku kritiku kao napad liberala koje finansira Zapad, koji žele da unište rusku državu – verziju koju je Putin uvek prihvatao zdravo za gotovo. On manje oprašta ponašanje lubjanskih generala koje bi ugrozilo političku stabilnost njegovog režima.

Pošto ni Duginina smrt ni delimično rušenje mosta nisu izazvali političku krizu, FSB je za sada siguran od Putinovog besa. Osim toga, FSB nije pružio blisku zaštitu Dugini i njenom ultranacionalističkom ocu, niti je bio odgovoran za bezbednost mosta – ovaj drugi zadatak je poveren Rosgvardiji.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Foto: EPA/STRINGER

Generali FSB-a su takođe znali da će Putin prihvatiti njihove argumente zašto su napadi uspeli – na kraju krajeva, oni su bili obučeni u istoj školi. Lako je zamisliti razgovor između direktora FSB Bortnikova i Putina o mostu — mnogo diskusija o moćnim zapadnim špijunskim agencijama, i pomoći koju oni navodno pružaju da pomognu Ukrajincima da napadnu Rusiju. Od napada, Putin je i sam ponavljao ove argumente u javnosti.

Veoma je jasno da je napad na most razljutio Putina i da se oseća ugroženim kada vidi da njegova administracija ne može da oblikuje događaje. On će sigurno tražiti uveravanje da je sada sve ponovo pod kontrolom.

Ovo predstavlja priliku za FSB. Nakon ubistva Darije Dugine, FSB je odmah krenuo u akciju: bombaški napad ne samo da je istražen u rekordnom roku, već su rezultati predstavljeni javnosti na veoma dramatičan način, uključujući i snimke sa kamera. Agencija je ponovo pokazala zapanjujuću brzinu u istrazi napada na most.

Agencija ističe svoj rad na unutrašnjoj bezbednosti. Istog dana kada je došlo do eksplozije, FSB je objavio snimak čoveka sa dve prenosne rakete zemlja-vazduh ruske proizvodnje u regionu Moskve, opisujući ga kao ukrajinskog agenta. Uprkos nekoliko značajnih propusta u verziji FSB-a, možda ipak ima istine – ORU (Operativno-Rozisknoie Upravlenie ili Operativno-potražno odeljenje) Službe za zaštitu ustavnog sistema i borbu protiv terorizma je jedan od najsposobnijih odeljenja u okviru FSB. A ukrajinske tajne službe su svakako pokrenule operacije na ruskom tlu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP / The Investigative Committee of the RF

FSB, naravno, igra igru sa ukrajinskim tajnim službama, šaljući poruku da su agentske mreže koje su izgradile njihove kolege u Kijevu osuđene na vrlo brzo razotkrivanje.

Ali to je takođe signal Putinu — mi smo ljudi kojima možete verovati da bi vaš režim bio bezbedan. To se radilo mnogo puta ranije; to je glavni razlog zašto je FSB stekao tako ogromna ovlašćenja tokom 20 godina Putinovog režima.

Putin je sada predao FSB-u obezbeđenje mosta na Krimu, građevine od ogromnog simboličkog i vojnog značaja. I nema govora o bilo kakvim posledicama po agenciju, iako su Granične trupe, sastavni deo FSB-a, koje su sve ove agente, zajedno sa oružjem i municijom i eksplozivnim napravama, pustile u zemlju

FSB je preuzeo veću kontrolu nad ruskom bezbednošću. Ovo je birokratski uspeh, ali možda neće izgledati tako pametno ako ukrajinske špijunske mreže budu u stanju da još jednom pogode mete visokog profila".

(Kurir.rs/cepa.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track