POČEO 20. KONGRES KOMUNISTIČKE PARTIJE KINE: Kineski komunisti ujedinjeni oko druga Sija! Đinpingu biće dodeljen i treći mandat
Foto: Foto: Kineska medijska grupa

Kao mao ce tung

POČEO 20. KONGRES KOMUNISTIČKE PARTIJE KINE: Kineski komunisti ujedinjeni oko druga Sija! Đinpingu biće dodeljen i treći mandat

Planeta -

U Pekingu je počeo 20. Kongres Komunističke partije Kine, na kojem će kineski komunisti prekinuti dugogodišnju tradiciju i potvrditi generalnog sekretara partije Si Đinpinga za treći mandat, stavljajući ga uz bok Mao Cedungu.

Kongres Kineske partije održava se svakih pet godina u Velikoj palati naroda na trgu Tjenanmen u Pekingu, gde se ove godine okupilo blizu 2.300 delegata iz cele zemlje.

Prvog dana kongresa Si je predstavio izveštaj o dostignućima u proteklih pet godina i najavio viziju razvoja zemlje u narednih pet godina. U danima koji slede, delegati će u malim grupama i iza zatvorenih vrata raspravljati o izveštaju, a zatim izneti svoje stavove, koji će potom biti ugrađeni u završni izveštaj Kongresa, o kome će delegati glasati na kraju sednici.

Kineska partija je organizovana po piramidalnom sistemu i čini je oko 92 miliona članova, koji godinu dana pre kongresa počinju da biraju delegate za veliku sednicu. Delegati na kongresu biraju iz svojih redova oko 200 stalnih članova i još 170 alternativnih članova Centralnog komiteta, koji se sastaje na svom prvom plenumu dan nakon završetka kongresa.

Si Đinping
foto: EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Tada biraju Politbiro od 25 članova i članove Stalnog komiteta Politbiroa, koji se smatra najvažnijim telom sa najuticajnijim pojedincima u zemlji. Članovi centralnog komiteta glasaju sa ili ne za kandidate u oba tela. Istog dana sledi predstavljanje stalne komisije javnosti kada, na čelu sa generalnim sekretarom, defiluju na binu ispred novinara po godinama.

Stalni komitet Politbiroa trenutno ima sedam članova, ali njihov broj nije precizno određen i istorijski je varirao od pet do devet članova. Iako poznata izjava koja se pripisuje Maou kaže: „Žene podržavaju pola neba“, nikada nijedna žena nije bila na toj funkciji i, prema predviđanjima stručnjaka, to verovatno neće biti slučaj u narednih pet godina. bilo. Nešto je bolja zastupljenost u Politbirou, gde je među 25 članova jedna žena, Sun Čunlan, nakon što su ih u prethodnom sastavu pre deceniju bile čak dve.

Među članovima stalnog komiteta, najviši generalni sekretar stranke je Si Đinping, koji će na ovoj funkciji ostati treći petogodišnji mandat ili eventualno duže. Time se prekida tradicija koja je postojala nakon smrti osnivača Narodne Republike Kine Mao Cedunga, po kojoj je partija svakih deset godina imala novog lidera.

Kina je 1990-ih u ustav uvela ograničenje na dva uzastopna mandata, ali je 2018. godine ustav izmenjen i granica je ukinuta. Tada je konačno bilo jasno da će Si nastaviti da vodi stranku, nakon što na partijskom kongresu 2017. nije predstavio svog naslednika, što je do tada bio običaj.

Kina
foto: Foto: Kineski radio Interancional

Koncentracija moći i uklanjanje rivala

Ši je 2007. godine izabran u Stalni komitet Politbiroa, a takođe je bio zadužen za organizaciju Letnjih olimpijskih igara 2008. u Pekingu, koje su Kinu predstavile svetu u svom njenom sjaju i napretku.

2012. godine dostigao je vrhunac svoje političke karijere kada je postao generalni sekretar Partije, gde je nasledio Hu Đintaoa. Sledeće godine, na Narodnom kongresu, koji se održava svake godine u proleće i koji samo potvrđuje ranije donete odluke partijskog vrha, potvrđen je i za predsednika zemlje.

Stalni komitet Politbiroa se tradicionalno smatrao kolektivnim rukovodstvom zemlje, gde je generalni sekretar samo prvi među jednakima, a odluke se donose među svim njegovim članovima, ali se to promenilo pod Sijem kada je sva vlast koncentrisana u njegove ruke u poslednjoj deceniji .

Odmah nakon što je 2012. došao na čelnu poziciju stranke, Ši je ponovo uveo „demokratske debate“ među 25 članova Politbiroa, koje uključuju samokritiku pred generalom.

To je praksa koja je postojala pod Maoom i, prema analitičarima, pokazuje kako je Si potčinio moć koja nije viđena od Maoove ere.

Dolaskom na vlast, Ši je borbu protiv korupcije postavio kao jedan od svojih glavnih zadataka, pa je u tom duhu tokom deset godina ispitano čak 4,7 miliona partijskih funkcionera, od kojih su mnogi smenjeni, a neki i stavljeni iza rešetaka.

Borba protiv korupcije je takođe bila zgodan izgovor da se Si u to vreme oslobodi potencijalnih protivnika i rivala, kao u slučaju uticajnog partijskog šefa u najvećem kineskom gradu Čongkingu i najvećeg Sijevog rivala, Bo Šilaja, koji su optuženi pronevere i zloupotrebe.položaj osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Si je iskoristio popularnu akciju protiv korumpiranih političara među stanovnicima da upražnjena mesta popuni lojalnim ljudima koji su verno sledili njegovu politiku i nisu predstavljali pretnju za njega.

Kina
foto: Kineski radio Internacional

Ko će biti drugi čovek u zemlji?

Ako nema sumnje u najvišu funkciju, postoji mnogo neizvesnosti i spekulacija u vezi sa ostalim pozicijama u vrhu stranke, uključujući poziciju premijera ili Državnog saveta, koji je ujedno i druga osoba u stalnom Politbirou. Komitet po Si. Ovu funkciju od 2013. godine obavlja Li Kećijang, koji, kao i Si, pripada petoj generaciji kineskih lidera rođenih posle građanskog rata i posle osnivanja Narodne Republike.

Li, koji je nadgledao ekonomiju kao premijer i zaslužan je za njenu transformaciju iz izvozno orijentisane u onu fokusiranu na domaću potrošnju, iduće godine će se povući, pošto je ove godine napunio 67 godina. Do sada nijedan novi premijer nije imenovan obično nakon ovog uzrasta. Obično je predsednik Vlade ranije bio na jednoj od važnijih ekonomskih funkcija na pokrajinskom nivou i bio je jedan od četiri potpredsednika Vlade.

Prema dopisniku Rojtersa iz Kine Ju Lun Tian, aktuelni potpredsednici Vang Jang i Hu Čunhua najbolje odgovaraju ovim uslovima, ali bi se mogli uzeti u obzir i Li Čang i Ding Šuejang, koji imaju lošije reference, ali uživaju Sijevo poverenje.

Kina
foto: Kineski radio Internacional

Među imenima koja se najčešće pominju je Vanga, koji je i najvišerangirani kandidat, jer je četvrti član Stalnog komiteta Politbiroa, ali bi mu mandat bio ograničen na jedan petogodišnji mandat, pošto je imao 67 godina. stara ove godine. Iako je vezan za savez komunističke omladine, koji je pod Šijem izgubio nekadašnji uticaj, poslednjih godina mu je dokazao lojalnost i ne bi ga predstavljao kao rivala za vlast, čak ni zbog njegovih godina.

Vang Jang je predsedavajući Narodne političke konsultativne konferencije, koja savetuje različita vladina tela. Smatra se harizmatičnim političarem i najliberalnijim članom Politbiroa. Za njega se kaže da, za razliku od većine drugih kineskih lidera, ostavlja kosu sedom i ne boji je u crno.

Pooštravanje mera bezbednosti

Uoči sastanka, Peking je pojačao bezbednost i uveo niz ograničenja, pošto vlasti ništa ne žele da prepuste slučaju i dozvole da bilo šta odvrati pažnju od važnog događaja. Dodatni pripadnici snaga bezbednosti upućeni su na sve stanice metroa, a posebno je pojačan nadzor u kvartovima oko Velike narodne palate.

Glavni grad je bio ukrašen zastavama i političkim sloganima koji naglašavaju lojalnost stranci i njenom rukovodstvu na čelu sa Šijem. Na mostovima iznad glavnih saobraćajnica u gradu postavljeni su crveni transparenti na kojima između ostalog piše: „Ujedinimo se blisko oko druga Si Đinpinga kao jezgra Centralnog komiteta Partije, kako bismo postigli veliki uspeh. u novoj eri socijalizma sa kineskim karakteristikama“.

Kako prenosi Rojters, u Pekingu je angažovano dodatno bezbednosno osoblje da nadgleda „ključne pojedince” 24 sata dnevno od 16. do 23. oktobra.

vlasti označavaju one koji bi mogli da izazovu nevolje. Fotokopirnicama je naređeno da ne fotokopiraju letke sa peticijama ili sudskim dokumentima o sporovima sa vladom koje bi bilo ko mogao da podeli među ljudima tokom Kongresa.

Stanovnici više ne mogu slobodno da napuštaju prestonicu, a ograničenja važe i za one koji bi želeli da uđu u gradove. Takođe, određeni paketi se ne mogu slati iz Pekinga niti primati u gradu za to vreme. Jedan od bankara je rekao Rojtersu da u bankama nije moguće naručiti nove finansijske proizvode ili otvarati preduzeća u oktobru, ali je potrebno sačekati novembar.

Uprkos pooštrenim merama bezbednosti, u četvrtak je došlo do manjeg incidenta kada su se na mostu u severozapadnom delu grada pojavila dva transparenta koji su bili usmereni protiv Ši i strogih mera za suzbijanje širenja Covid-19. Na jednom od transparenta je bio poziv stanovnicima da štrajkuju i uklone „diktatora i nacionalnog izdajnika Si Đinpinga“.

Na drugom transparentu je pisalo „Želimo hranu, a ne testove na kovid“. Želimo slobodu, a ne zatvaranje. Želimo poštovanje, a ne laž. Želimo reforme, a ne kulturnu revoluciju. Hoćemo izbore, a ne lidera. Želimo da budemo građani, a ne robovi”. Transparenti su brzo uklonjeni, ali je policija demantovala da se nešto posebno dogodilo.

Šangaj
foto: Kurir Televizija

Bes zbog kovid mera

Pre kongresa, u Pekingu su pooštrena ionako stroga ograničenja u vezi sa Covid-19, kako ne bi došlo do slučajnog izbijanja virusa koji bi ugrozio nesmetan tok pažljivo planirane sednice.

Milioni stanovnika prestonice moraju da se testiraju na korona virus svaka tri dana i da dostave rezultate testa pre ulaska u javne prostore, gde je, naravno, svuda obavezno nošenje zaštitne maske.

Stanovnici prestonice koji žele da se vrate kućama imaju problema jer im, kako prenosi Bi-Bi-Si, onlajn zdravstvene aplikacije govore da su bili u rizičnom kontaktu, što im onemogućava povratak autobusom, vozom ili avionom. Ostali u gradu su dobili obaveštenja o rizičnom kontaktu, pa su primorani da budu u karantinu na kućnoj adresi.

Upravo strategija nulte tolerancije na kovid-19 izaziva najviše negodovanja i gneva među kineskom populacijom, koja, za razliku od ostatka sveta, i dalje živi pod strogim merama, kojima vlasti žele da spreče širenje virusa. i formiranje žarišta.

Za sada nema znakova da će vlasti popustiti strategiju i ublažiti mere. Naprotiv, pred Kongres su mediji bili preplavljeni izrazima podrške državnoj virusnoj politici i apelima na ljude da veruju stranci. Ali, s druge strane, posmatrači upozoravaju da bi to mogla biti politika prema kovid-19 gde bi se očekivalo da Ši malo popusti pod pritiskom i prihvati neke promene koje bi ljudima olakšale život.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track