ŠTA POSLE TERORISTIČKOG NAPADA NA POLIGON ZA OBUKU U BELGORODSKOJ OBLASTI: Da li Ukrajinu čeka još žešći udar od poslednjeg?!
Foto: Printscreen/Youtube

analiza

ŠTA POSLE TERORISTIČKOG NAPADA NA POLIGON ZA OBUKU U BELGORODSKOJ OBLASTI: Da li Ukrajinu čeka još žešći udar od poslednjeg?!

Planeta -

Jedanest mrtvih vojnika i 15 povređenih je bilans terotističkog napada na vojni poligon u Belgorodskoj oblasti. Naime, najmanje dvojica naoružanih napadača iz Tadžikistana otvorila su vatru na poligon za obuku vojnika u zapadnoj Rusiji, javljaju lokalni novinski kanali.

Poginuli u terorističkom aktu u Belgorodskoj oblasti bili su borci 138. brigade iz Brjanske oblasti.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da ima najmanje 11 mrtvih, uključujući oba napadača i 15 povređenih. Ruski mediji javljaju da se radi o "terorističkim aktu".

Incident se dogodio u subotu uveče kada je prijavljena pucnjava na poligonu u Solotiju, maloj zajednici u blizini ukrajinske granice, oko 105 kilometara istočno od Belgoroda.

"Teroristički napad u Belgorodi govori to da Ukrajina može da samo da napada dve oblasti u Rusiji: to je Belgorodska koja kao što sam više puta napaomenuo 60 km vazdušne linije od Harkova i Kurska oblast.

Iz toga mogu da se izvuku sledeći zaključci: da obezbeđenje objekta nije bilo na zavidnom nivou, da FSB nije ništa značajno poštrio kontrolu granice, posle atentata na Dariju Dugin, da su pre nekoliko dana mediji javili da je neki oficir ukrajinskih obaveštajnih službi uhapšen u podmoskovlju sa dve PVO rakete Igla i da je u Rusiju ušao preko Estonije. To samo govori da je od estonske granice do Moskve je došao bez ikakve provere, da granična služba koja je deo FSB ne radi kako treba.

Ako je u Belgorodu izvršen teroristički napad, to znači da su Ukrajinci poslali grupu diverzanata, da su uspešno infiltrirali i da su uradili to što su uradili. Stvar je u tome da Belgorodska oblast za Moskvu treba da bude prioritet, pošto je ona najviše ugrožena.

I stvar je u tome da bi se zaštitila Belgorodska oblast mora da se krene na Harkov. E sad da li Ukrajinci žude za borbom za Harkov po zimi, to je pitanje za njih, a ne za mene kao komentatora sa strane.

U svakom slučaju FSB mora da izvrši totalnu reformu, pogotovo pogranične službe, da se ugleda na graničnu službu KGB, da se izvuku pouke iz KGB i da se učini sve da FSB učini da liči na KGB, jer je KGB uspešno hermetički zatvorio granice Sovjetskog Saveza.

Teorija da su Tadžici izvršili teroristički napad naprosto služi tome da se skrene pažnja, jer setimo se da Ukrajinci nisu baš hteli da priznaju da su oni krivi za Kerčki most, ali su se ipak slikali fotomontažom gde Kerčki most gori.

Ovo može samo da isprovocira Rusiju da Harkov gađa još snažnije. Putin je jasno rekao posle odgovora na oštećenje Kerčkog mosta, da ako se nastave napadi na teritoriju Ruske Federacije da će to da izazove još žeće odgovore Rusije. Tako da znamo da je ponavljanje majka učenja i da se pametni čovek razlikuje od budale u tome što se pametan uči na tuđim, a budala na svojim.

Vidimo u Kijevu sede nepametni ljudi jer nima treba bude cilj ne Belgorod, ne Kursk, to ne može da zaustavi Rusiji, to može da je isprovocira da još jače bomarduje. Ukrajini treba da bude cilj da se vojska reorganizuje, oporavi i pripremi, a FSB su nužne temeljne reforme, kaže vojni komentator Boško Jovanović.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track