GORI NAJPOZNATIJI IRANSKI ZATVOR EVIN: Objektom odjekuju pucnji, osmoro povrđeno! VIDEO
Foto: Foto: Printscreen Twiter

ozoglašeni kazamat

GORI NAJPOZNATIJI IRANSKI ZATVOR EVIN: Objektom odjekuju pucnji, osmoro povrđeno! VIDEO

Planeta -

U subotu uveče izbio je veliki požar u ozloglašenom zatvoru Evin, u kojem se nalaze politički zatvorenici, novinari i strani državljani. Odjeknuli su i pucnji i eksplozije.

Prema poslednjim informacijama, osam osoba je povređeno, ali se još ne zna zašto je i kako je izbio požar. Iako su iranske vlasti mirne da se situacija smirila, na mreži i dalje dolaze snimci koji dovode u sumnju njihove reči.

Na mreži su se pojavili video snimci na kojima se vidi plamen i dim koji kulja iz ozloglašenog zatvora u iranskoj prestonici. Pucnji i eksplozije se takođe mogu čuti iz zatvora Evin. Iako se prema snimku čini da se vatra nastavlja, zvaničnik je rekao lokalnim medijima da je situacija pod kontrolom, prenosi Bi-Bi-Si.

Iran se već nekoliko nedelja suočava sa antivladinim protestima. Prvo su izbili oko smrti 22-godišnje Maše Amini, koja je umrla od ruke iranske moralne policije. Tamošnje vlasti su saopštile da je devojčica umrla od srčanog udara, ali njena porodica osporava navode i tvrdi da je umrla od posledica policijske brutalnosti.

Kako prenose britanski mediji, još nije poznato da li je incident u zatvoru povezan sa nedavnim protestima. Ali mogli bi da budu, pošto je nekoliko stotina demonstranata bilo zatvoreno upravo u zatvoru Evin. Guverner Teherana rekao je za državnu televiziju da je došlo do nereda u jednom od krila zatvora u kojem su zatvoreni sitni kriminalci, ali da je situacija sada potpuno mirna.

Situacija u zatvoru je, međutim, za sada nejasna, jer se na mreži i dalje pojavljuju snimci požara na kojima se čuju i pucnji. Na drugim objavama se vidi kako se zatvorenici penju na krov zatvora. Kako prenosi državna agencija IRNA, u požaru je povređeno osam osoba.

Video snimci koji su kružili internetom prikazuju ne samo zapaljeni zatvor, već i gomilu ljudi ispred zatvora kako uzvikuju jedan od glavnih slogana antivladinog protestnog pokreta: „Smrt diktatoru“. Saobraćaj ispred zatvora je stao, a u zatvor je došla i interventna policija.

Porodice nekih zatvorenika su izjavile da nisu u mogućnosti da stupe u kontakt sa svojim rođacima kao što bi inače mogle da učine, kao i da je internet veza u zatvoru takođe prekinuta.

Britansko-iranski državljani Nazanin Zaghari-Ratcliffe i Anoosheh Ashoori držani su u zatvoru Evin nekoliko godina zbog optužbi za špijunažu, što su oboje negirali. Iz ovog zloglasnog zatvora pušteni su početkom godine. Međutim, kako prenosi Rojters, u sredu se vratio iransko-amerikanac Siamak Namazi, koji je skoro sedam godina bio zatvoren u Evinu pod optužbom u vezi sa špijunažom. Prethodno mu je odobreno kratko puštanje iz zatvora, rekao je njegov advokat.

Zatvor je dugo bio meta kritika zapadnih grupa za ljudska prava. Human Rights Vatch optužio je zatvorske vlasti za pretnje mučenjem i zatvorom na neodređeno vreme, kao i za duga ispitivanja i uskraćivanje medicinske pomoći pritvorenicima. Hakerska grupa koja sebe naziva Edalat-e Ali (Alijeva pravda) objavila je video snimke procurelih snimaka nadzora iz zatvora Evin prošlog avgusta na kojima se vidi kako stražari tuku ili maltretiraju zatvorenike.

Neke strane vlade, čiji su građani u zatvoru, izrazile su zabrinutost zbog onoga što se dešava u Evinu. Na primer, portparol američkog Stejt departmenta rekao je da oni prate događaje, a ministar bezbednosti britanske vlade opisao je požar kao „veoma zabrinjavajući razvoj događaja”.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track