SEDMI DAN OBNOVLJENIH NAPADA NA UKRAJINU: Rakete pogodile kancelariju gradonačelnika u Donjecku
Foto: Printscreen/Twitter

napadi se nastavljaju

SEDMI DAN OBNOVLJENIH NAPADA NA UKRAJINU: Rakete pogodile kancelariju gradonačelnika u Donjecku

Planeta -

Rusko raketiranje Ukrajine nastavljeno je i danas, 234. dan rata. Vazdušna opasnost je proglašena u većini regiona Ukrajine.

Oružane snage Ukrajine pokušale su masovnu ofanzivu u oblastima gradova Svatovo i Kremennaja u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), savezničke snage su uništile oko 90% ukrajinske grupe. Ovo je 16. oktobra izvestila agencija TASS, pozivajući se na izvor u republičkim agencijama za sprovođenje zakona.

- Oružane snage Ukrajine danas su izvršile masovne ofanzivne pokušaje u pravcu Svatova i Kremenne, koje su savezničke snage odbile. 85-90 odsto napredujućih kolona je potpuno poraženo, rekao je sagovornik agencije.

Poternica za Strelkovim

Ukrajinska vojna obaveštajna služba (GUR) objavila je u nedelju nagradu od 100.000 dolara za hapšenje istaknutog ruskog vojnog blogera Igora Strelkova, koji je nakratko bio ministar odbrane Donjecke Narodne Republike (DNR) 2014.

Igor Strelkov
foto: Facebook

"Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane garantuje isplatu od 100.000 dolara za predaju Igora Girkina (Strelkova)” ukrajinskoj vojsci, saopštila je obaveštajna agencija u Telegramu, dok je Strelkova nazvala "jednim od najistaknutijih ruskih terorista. U saopštenju se takođe navodi da je čovek "odlučio da se ponovo uključi u rat“ protiv ukrajinske države.

Restrikcije struje u Ukrajini

Zelenski je takođe rekao da postoje ograničenja u isporukama električne energije u nizu ukrajinskih gradova. Zelenski je takođe pozvao Ukrajince da smanje potrošnju struje u periodu od 17 do 23 časa.

Zelenski: Žestoke borbe se vode oko Soledara i Bahmuta

Žestoke borbe vode se oko dva grada u Donbasu - Soledara i Bahmuta, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. "Ključna žarišta u Donbasu su Soledar i Bahmut", rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju, preneo je Rojters. Tamo se vode veoma žestoke borbe, istakao je on.

Putin sledeće nedelje održava redovan sastanak FSB

Predsednik Rusije Vladimir Putin planira da sledeće nedelje održi redovan sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije (FSB), izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin
foto: Printscreen/RTS

Generalštab VSU: Ruska vojska napada u Donbasu

Oružane snage RF usmeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije. Ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta, obezbeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.

Francuska šalje pomoć Ukrajini

Francuska je danas obećala sisteme protivvazdušne odbrane za zaštitu ukrajinskih gradova od udara bespilotnih letelica, kao i prošireni program obuke za ukrajinske vojnike.

Rakete pogodile kancelariju gradonačelnika u Donjecku

Proruske vlasti su danas okrivile Ukrajinu za raketni napad na kancelariju gradonačelnika u ključnom ukrajinskom gradu Donjecku kojeg kontrolišu separatisti.

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su ruske rakete pogodile taj grad koji je prekoputa nuklearne elektrane Zaporožje, i da je ranjeno šest osoba..

Napad na centralni i zapadni deo Ukrajine

Rakete i dronovi lete ka ciljevima u centru i na zapadu Ukrajine. Raketni udari su zabeleženi u svim regionima.Šefovi regiona i gradova izveštavaju o preletima raketa i dronova. Eksplozije kod Kremenčuga i Kirovograda. U Viničkoj oblasti pretnja raketnim udarom i napadima kamikaza dronova.Nikolajevski region je napao raketni sistem Bastion koji se nalazi na Krimu, kaže upravnik oblasti Kim.

Napad na Nikopolj

Ruska vojska je preko noći gađala na infrastrukturu u Nikopolju – oštećeni su industrijsko preduzeće, dalekovodi i gasovod. Prema lokalnim vlastima pogođeno je određeno industrijsko preduzeće gasovodi i dalekovodi - grad je na kraju ostao bez struje.

PVO ponovo radio iznad Belgoroda

Sistem PVO je radio iznad Belgoroda, čulo se 16 eksplozija, javlja dopisnik RIA Novosti. To se dogodilo oko 11:00 po moskovskom vremenu. Kako javlja dopisnik RIA Novosti, u kućama su podrhtavali prozori, upalili su se auto-alarmi, zvuci su bili različite jačine, od tihih do veoma glasnih.

Crnomorska flota izvodi manevre na Crnom moru

Dvanest brodova ruske Crnomorske flote sa krstarećim raketama izvodi manevre u Crnom moru. Rusija je veliki deo strateških bombardera TU-160 i Tu-95 premestila iz centralnog dela Rusije na aerodrome na severom i jugžnom pravcu prema Ukrajini

MSP Kine naredilo građanima da napuste Ukrajinu

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je građane te zemlje da napuste teritoriju Ukrajine, objavio je kineski državni Global Times na Tviteru.

Kineska Zastava
foto: AP

Državljani Narodne Republike Kine koji se nalaze u Ukrajini pozivaju se da „pojačaju mere predostrožnosti i da se evakuišu“, a ambasada zemlje je spremna da pruži pomoć u organizovanju odlaska, navodi se u izveštaju.

Obnovljena vazdušna opasnost u Ukrajini

U Kijevu, Kijevskoj oblasti, Čerkaskoj i Poltavskoj oblasti proglašena vazdušna uzbuna , javljaju ukrajinski mediji

Kurir.rs/A.M.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja