BRITANSKI TABLOID DEJLI STAR OTVORIO KLADIONICU: Ko ima duži rok trajanja Liz Tras ili zelena salata?
Foto: Foto: Printscreen Tviter

sudbina premijerKE

BRITANSKI TABLOID DEJLI STAR OTVORIO KLADIONICU: Ko ima duži rok trajanja Liz Tras ili zelena salata?

Planeta -

Može li Liz Tras kao britanska premijerka da nadživi zelenu salatu? To je pitanje koje je ostrvski tabloid Dejli star postavio čitaocima i otvorio svojevrsnu kladionicu o sudbini Trasove koja je dužnost prvog ministra preuzela prošlog meseca.

Liderka Konzervativne partije, prema pisanju medija, ne stoji dobro ni u stranci, a ni u svom kabinetu, gde su sve izraženije kritike i protivljenja njenoj ekonomskoj politici.

Šanse da Trasova bude smenjena pre nego što zelena salata istruli, za šta je potrebno oko 35 dana, su prema proceni Dejli stara, šest prema jedan.

Ovakav potez tabloida zapravo je šaljivi nastavak komentara objavljenog u Ekonomistu pod naslovom „Ajsberg lejdi”, u kojem autor ocenjuje da Trasova ima „rok trajanja ajsberg salate”.

Liz Tras, Zelena salata, rok trajanja, Dejli Star
foto: Foto: Printscreen Tviter

Premijerka je, dolazeći na dužnost, najavila da će radikalno preoblikovati britansku ekonomiju sa ciljem ubrzanja privrednog rasta. Nedavno je priznala da se Velika Britanija suočava s „veoma turbulentnim i olujnim vremenom”, ali je rekla da će njena politika dugoročno dovesti do „ekonomije s visokim rastom i niskim porezima”. Njen kabinet je već pretrpeo izmene kada je juče Kvasi Kvarteng objavio da je na zahtev premijerke podneo ostavku na mesto ministra finansija. Tu funkciju preuzeo je bivši šef diplomatije Džeremi Hant.

Kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track