OPERACIJA POSTOJANO POPODNE: NATO pakt započeo vežbu nuklearnog odgovora! Alijansa: Ovo nema nikakve veze sa Rusijom
Foto: Shutterstock

impozantna flota

OPERACIJA POSTOJANO POPODNE: NATO pakt započeo vežbu nuklearnog odgovora! Alijansa: Ovo nema nikakve veze sa Rusijom

Planeta -

Četrnaest zemalja više od 60 letelica od kojih najviše F-15, F-16, Panavia Tornado, Jurofajter, F-35, avio cisterne KC-10, KC-135 i strateški bombarderi B-52 učestovovaće u najvećoj NATO vežbi od početka ove godine, koja počinje danas u ponedeljak 17. i trajaće do 30. oktobra.

Cilj vežebe je utvrđivanje i spremnost alijanse na nukelarni odgovor.

Kako je saopštio NATO vežba je rutinska i periodično se održava. U Severnoatalnskoj alijanski napominju da ova vežba nije povezana sa nikakvim aktuelnim svetskim događajima (misli se pre svega na rat u Ukrajini, konstantu pretnju nueklarnim oružjem i povišenim tenzijama između SAD i Rusije).

Kako NATO u svom saopštenju navodi u vežbi „Steadfast Noon” (Postojano popodne) učestvuje 14 zemalja i do 60 aviona različitih tipova, uključujući borbene avione četvrte i pete generacije, kao i izviđačke letelice i avio- tankere.

Kao i prethodnih godina, učestvovaće američki bombarderi dugog dometa B-52 ove godine će leteti iz vazduhoplovne baze Minot u Severnoj Dakoti.

Trenažni letovi će se odvijati iznad Belgije, koja je domaćin vežbe, kao i iznad Severnog mora i Ujedinjenog Kraljevstva. Ne koristi se pravo oružje, saopštila je Alijansa

Svake godine domaćin „Steadfast Noon“ je drugačiji NATO saveznik.

„Ova vežba pomaže da se osigura da nuklearno sredstvo odvraćanja Alijanse ostane bezbedno i efikasno“, rekla je portparol NATO-a Oana Lungesku.

Novi strateški koncept NATO-a, koji su lideri saveznika usvojili na samitu u Madridu u junu, jasno pokazuje da je „osnovna svrha nuklearnih sposobnosti NATO-a očuvanje mira, sprečavanje prinude i odvraćanje agresije“.

U njemu se naglašava da će „sve dok postoji nuklearno oružje, NATO ostati nuklearni savez.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track