EVROPSKA UNIJA JAČA VOJNU PODRŠKU KIJEVU: Pokrenuta obuka 15.000 vojnika! Dodeljeno 500 miliona evra za kupovinu oružja
Foto: Shutterstock

Odluka doneta u luksemburgu

EVROPSKA UNIJA JAČA VOJNU PODRŠKU KIJEVU: Pokrenuta obuka 15.000 vojnika! Dodeljeno 500 miliona evra za kupovinu oružja

Planeta -

Evropska unija (EU) pojačava vojnu podršku Ukrajini današnjim pokretanjem misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika i dodelom nove pomoći od 500 miliona evra za nabavku oružja.

"Nikada nismo imali misiju takvog obima", izjavio je neimenovani evropski zvaničnik.

Ministri spoljnih poslova EU danas treba da odobre te dve odluke na sastanku u Luksemburgu, a misija će potom odmah biti operativna, saopštili su diplomatski izvori.

Nekoliko kurseva obuke je u toku u državama članicama, posebno u Nemačkoj i Francuskoj, gde se ukrajinski vojnici obučavaju da koriste topove, raketne bacače i sisteme protivvazdušne odbrane koje isporučuju Evropljani.

Francuska će obučavati oko 2.000 ukrajinskih vojnika na svom tlu, izjavio je nedavno francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorni (Sebastien Lecornu).

"Ti (ukrajinski) vojnici će biti rasporedjeni u naše jedinice tokom nekoliko nedelja", rekao je Lekorni i dodao da će obuka biti u tri faze - opšta borbena obuka, specifična obuka logistike koju je tražila Ukrajina, i obuka na primljenoj vojnoj opremi.

Te obuke će biti finansirane sredstvima Evropskog fonda za mir, fonda koji je uspostavljen van evropskog budžeta za vojnu pomoć Ukrajini.

Diplomatski izvori su rekli da je cilj obezbedjivanje osnovne obuke za 12.000 ukrajinskih vojnika i specijalne obuke za 2.800 vojnika.

Za pokretanje misije planiran je budžet od 50 do 60 miliona evra godišnje, precizirano je u Briselu.

Na sastanku u Luksemburgu će putem video linka učestvovati i šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba, a za Francusku se očekuje da potvrdi isporuku Ukrajini šest topova Cezar i protivvazdušni odbrambeni sistemi Krotal (Crotale).

Nemačka i Španija su takodje najavile isporuku sistema PVO.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track