BORBA ZA PREŽIVLJAVANJE NA VLASTI: Liz Tras pravi novu finansijsku politku za spas Britanije! Nova poreska politika se srušila
Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

muke na ostrvu

BORBA ZA PREŽIVLJAVANJE NA VLASTI: Liz Tras pravi novu finansijsku politku za spas Britanije! Nova poreska politika se srušila

Planeta -

Britanska premijerka Liz Trus razgovarala je o novom planu budžeta i javnim finansijama i fiskalnoj politici Velike Britanije sa novim ministrom finansija Džeremijem Hantom. Njen predlog za smanjenje poreza izazvao je previranja na finansijskim tržištima.

„Ako želimo da otvorimo put ka ekonomiji sa niskim porezima i visokim rastom, imperativ je da zadržimo poverenje tržišta u našu posvećenost zdravim finansijama“, napisao je britanski premijer u tekstu za današnje izdanje The Ned pre sastanka sa ministrom finansija.

Posle samo nekoliko nedelja na vlasti, fotelja britanskog premijera se jako trese. Ona je u četvrtak smenila ministra finansija Kvasija Kvartenga i imenovala Džeremija Hanta za njegovog naslednika.

Imenovanjem bivšeg ministra zdravlja i spoljnih poslova – i pristalica glavnog rivala Liz Trus za vođstvo vlade, Riši Sunaka – premijerka pokušava da povrati stabilnost britanskog finansijskog sistema i da se istovremeno zadrži u kancelarija, ali bar za sada nije baš uspešna, pišu francuska novinska agencija AFP i bilten Politiko.

Britanski premijer smenio je ministra finansija i pristao na povećanje poreza na dobit preduzeća

Kvarteng i Trus najavili su ogromna smanjenja poreza od 45 milijardi funti krajem septembra. Pri tome, nisu objasnili kako planiraju da pokriju ogromnu budžetsku rupu koja bi se time stvorila. Njihov predlog izazvao je velike potrese na finansijskim tržištima i izazvao oštre kritike u zemlji i inostranstvu, uključujući čak i američkog predsednika Džoa Bajdena.

Novi ministar finansija najavio je povećanje nekih poreza

Novi ministar finansija Hant je tada ocenio u subotu da je vladin plan poreske reforme, kojim bi se snizili porezi posebno za najbogatije, napravio greške. Kako je rekao, moraće da se povećaju neki porezi i donete teške odluke da bi se vratio kredibilitet britanske ekonomske politike.

Nakon smene na čelu ministarstva, Trus je u petak priznao da je bilo grešaka u prihvatanju i. mini-budžet učinjenih grešaka, na koje su finansijska tržišta negativno reagovala, stoga je potrebno „odmah preduzeti mere da pokažemo tržištima našu fiskalnu disciplinu“. Najavila je povećanje poreza na dobit preduzeća za sledeću godinu, što je već planirala prethodna vlada, ali je u suprotnosti sa prvim planovima Trusove vlade.

Očekuje se da premijer i ministar pripreme novi plan budžeta, koji bi Hant trebalo da predstavi 31. oktobra. „Biće veoma, veoma teško i mislim da moramo da budemo otvoreni prema ljudima po pitanju toga“, priznao je Hant u intervjuu za britanski Bi-Bi-Si pre sastanka.

Nova ministarka je, međutim, stala u odbranu premijerke rekavši da je uradila jednu od najtežih stvari u politici - promenila stav. On je potvrdio da Trus ostaje na čelu vlade. Kako je nastavio, težnja za ekonomskim rastom je prava stvar, „ali smo prebrzo otišli ​​predaleko”. Stoga će njegov fokus biti ne samo na rastu, već i na obezbeđivanju stabilnosti, rekao je on.

Konzervativci potreseni, pominjani kandidati za zamenu Trusa Preokret na finansijskim tržištima doveo je, između ostalog, do povećanja troškova zaduživanja za milione Britanaca i pada podrške javnosti premijerovim konzervativcima. U vladajućoj stranci, samo nekoliko nedelja nakon odlaska Borisa Džonsona sa mesta premijera, izbila je prava bitka, piše AFP. Mnogi britanski listovi, kao i nekoliko istaknutih konzervativnih političara na Ostrvu, ocenjuju da je centralno obećanje nove premijerke palo i da su Liz Trus na čelu vlade odbrojani.

Sandej tajms i Sandej ekspres izveštavaju da su poslanici konzervativaca već podneli stotinak pisama nepoverenja premijeru. Navodi se da Trusovi protivnici u njenoj partiji već pregovaraju da je zamene Sunak ili nekim drugim, uključujući Peni Mordaunt i ministra odbrane Bena Volasa, navodi Sandej Miror.

Poslanik Torijevaca Robert Halfon optužio je vladu da poslednjih nedelja izgleda kao "libertarijanski džihadisti" i da se prema zemlji odnosi kao prema laboratoriji za miševe koja vodi "eksperimente ultra slobodnog tržišta". „Nikada nisam doživeo ovakvu atmosferu.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track