KATAKLIZMA U NIGERIJI: Umrlo više od 600 ljudi, uništeno 200.000 kuća, raseljeno 1,3 miliona ljudi
Foto: EPA/GEORGE ESIRII

poplave do kraja novembra

KATAKLIZMA U NIGERIJI: Umrlo više od 600 ljudi, uništeno 200.000 kuća, raseljeno 1,3 miliona ljudi

Planeta -

Poplave u Nigeriji ubile više od 600 ljudi, uništile više od 200.000 domova Uništene su i obimne poljoprivredne površine

U poplavama koje su prošle nedelje pogodile Nigeriju, stradalo je više od 600 ljudi, uništeno je desetine hiljada domova, prijavljeno je čak 200.000, a raseljeno je oko 1,3 miliona ljudi.

Očekuje se da će se poplave nastaviti do kraja novembra.

Mnoge nigerijske države nisu bile adekvatno pripremljene za poplave uprkos upozorenjima, rekla je ministarka za upravljanje katastrofama Sadija Umar Faruk, prenosi Bi-Bi-Si, koji je pozvao lokalne vlasti da evakuišu stanovnike u najugroženijim područjima.

Nesreća je pogodila 33 od 36 nigerijskih država, rekao je predsednik Muhamad Buhari.

Nigerija
foto: EPA/GEORGE ESIRI

Sezonske poplave su uobičajene u Nigeriji, ali ove godine su bile mnogo gore nego inače. Vlada je okrivila neobično obilne kiše i klimatske promene. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je šteta veća zbog lošeg planiranja i loše infrastrukture.

U poplavama koje su počele početkom leta uništene su i obimne poljoprivredne površine. U Nigeriji se već bore sa nesigurnošću hrane zbog visokih cena hrane, koje su delom posledica rata u Ukrajini.

Svetski program za hranu i Organizacija UN za hranu i poljoprivredu objavili su prošlog meseca da je Nigerija jedna od šest zemalja sa visokim rizikom od katastrofalnog nivoa nesigurnosti u hrani, preneo je Dojče vele.

Postoji zabrinutost zbog širenja bolesti, a ima i poremećaja u snabdevanju gorivom. Poplave u Nigeriji su 2019. godine pogodile više od 200.000 ljudi i odbile 158 ljudi.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track