POPUNJAVA SE REGIONALNA GRUPA: U Belorusiju iz Rusije stiže oko 170 tenkova, do 200 borbenih vozila i do 100 topova i minobacača
Foto: EPA / TATIANA ZENKOVICH

zajedno

POPUNJAVA SE REGIONALNA GRUPA: U Belorusiju iz Rusije stiže oko 170 tenkova, do 200 borbenih vozila i do 100 topova i minobacača

Planeta -

U Belorusiju će iz Rusije stići oko 170 tenkova, do 200 borbenih vozila i do 100 topova i minobacača, koji će se koristiti kao deo regionalne grupe, izjavio je danas u Minsku načelnik odeljenja Ministarstva odbrane Belorusije za međunarodnu vojnu saradnju Valerij Revenko.

Ukupna snaga vojnog kontingenta iz Rusije biće do 9.000 vojnika, oko 170 tenkova, do 200 borbenih oklopnih vozila i do 100 topova i minobacača kalibra većeg od 100 milimetara, naveo je Revenko na svom Tviter nalogu, preneo je Tass.

On je istakao da će biti održana združena vojna vežbu regionalnih snaga Belorusije i Rusije i da će jedinice biti raspoređene na četiri poligona Oružanih snaga Belorusije u istočnim i centralnim delovima zemlje, nakon čega će početi borbena obuka.

Ravenko je precizirao biti organizovane taktičke vežbe, uključujući bojevo gađanje i lansiranje protivvazdušnih vođenih raketa.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 10. oktobra saopštio da su Belorusija i Rusija počele sa formiranjem regionalnih snaga, što je dogovoreno na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zbog pogoršanja situacije na zapadnim granicama Zajednice.

Belorusija: Sa ruskim trupama postupamo fazno da odbranimo zemlju

Ruske i beloruske trupe "počele su da se raspoređuju i da izvode zadatke radi oružane odbrane" Belorusije, rekao je ministar odbrane te zemlje Viktor Krenin, a javila je danas njena državna agencija Belta.

"Danas na osnovu trenutne situacije postupamo u fazama, sprovodeći individualne mere usmerene na proaktivnu pripravnost regionalne grupacije da odovori na potencijalne izazove i pretnje", rekao je Krenin prilikom sastanka sa osobljem jedne beloruske fabrike, prenosi američki Si-En-En (CNN).

Prema njegovim rečima, "regionalna grupacija trupa i snaga sama po sebi je kompleksni organizam sa mnogo komponenti", a "to uključuje komandna i kontrolna tela na raznim nivoima, trupe, snage kao i razborazne sisteme za podršku, kako beloruske tako i ruske".

Državni sekretar u Savetu bezbednosti Belarusije Aleksandar Volfovič rekao je da je regionalna grupacija trupa na teritoriji republike razmeštena u nekompletnom sastavu.

Aleksandar Lukašenko, vojska Belorusije
foto: EPA / ANDREI STASEVICH / BELTA

"U budućnosti, život će pokazati da li ćemo je rasporediti u punom kapacitetu ili nećemo", rekao je Volfovič.

Šef odseka za međunarodnu vojnu saradnju pri beloruskom ministarstvu odbrane Valerij Revenko napisao je u tvitu danas da Rusija planira da u Belorusiju, u sastav zajedničke vojne grupacije, pošalje oko 9.000 vojnika, 170 tenkova, do 200 oklopnih borbenih vozila i do 100 topova i minobacača sa kalibrom većim od 100 milimetara.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je 10. oktobra da je Belorusija odobrila da se na njenoj teritoriji rasporedi zajednička vojna grupacija, s obzirom na "pogoršanje situacije na zapadnim granicama Unije".

(Kurir.rs/FoNet/Beta)

R

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track