JERUSALIM NIJE PRESTONICA IZRAELA: Australijski laburisti poništili odluku prethodne vlade! To treba da reše Izrelci i Palestinci!
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

PrOmena mišljenja

JERUSALIM NIJE PRESTONICA IZRAELA: Australijski laburisti poništili odluku prethodne vlade! To treba da reše Izrelci i Palestinci!

Planeta -

Australija je poništila odluku prethodne vlade da prizna Zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela, rekavši da to pitanje treba da se reši kroz mirovne pregovore između Izraelaca i Palestinaca.

Kako je najavila australijska ministarka spoljnih poslova Peni Vong, Australija će uvek biti nepokolebljiv prijatelj Izraela i posvećena je rešenju sa dve države gde će Izrael i buduća palestinska država koegzistirati u miru unutar međunarodno priznatih granica.

„Vlada ponovo obavezuje Australiju na međunarodne napore u odgovornom traganju za napretkom ka pravednom i trajnom rešenju sa dve države“, rekao je Peng u izjavi za štampu.

Odluku o priznavanju Zapadnog Jerusalima za prestonicu Izraela donela je prethodna vlada premijera Skota Morisona u decembru 2018. godine, raskinuvši sa višedecenijskom politikom po pitanju izraelsko-palestinskog pitanja. Uprkos odluci o priznanju, Australija nije odmah odlučila da premesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u zapadni Jerusalim.

Priznavanje Zapadnog Jerusalima kao glavnog grada Izraela već je godinu dana ranije doneo tadašnji predsednik SAD Donald Tramp, koji je tamo preselio i američku ambasadu u maju 2018.

Vong je rekao da je odluka bivšeg premijera Morisona izolovala Australiju od većine zemalja međunarodne zajednice i da je izazvala zabrinutost u njenom susedu sa većinskim muslimanskim stanovništvom Indoneziji.

„Žalim zbog odluke gospodina Morisona da se bavi politikom, što je dovelo do promene pozicije Australije i time uznemirilo mnoge u australijskoj zajednici kojima je ovo pitanje duboko stalo“, rekao je ministar spoljnih poslova, objašnjavajući da je odluku doneo premijer. Morisonov kabinet na sednicama u utorak.

Morison i njegovi konzervativci poraženi su na parlamentarnim izborima u maju ove godine, a posle skoro decenije laburisti su se vratili na vlast pod vođstvom Entonija Albanezea, koji je postao novi premijer.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track