ERDOGAN NAJAVIO DOGOVOR SA PUTINOM: Gradi se gasno čvorište! Evropa će preko Turske da dobija gas
Foto: EPA Turkish President Press Office, EPA Mikhail Klimentyev

ekonomsko partnerstvo

ERDOGAN NAJAVIO DOGOVOR SA PUTINOM: Gradi se gasno čvorište! Evropa će preko Turske da dobija gas

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je sporazum sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o uspostavljanju gasnog čvorišta u Turskoj, najvećeg u Evropi.

Danas evropske zemlje aktivno traže načine za kupovinu gasa, dok Turska nema takvih problema, rekao je Erdogan, a citirala turska novinska agencija Anadolu.

„Putin je upravo to rekao – Evropa može da kupuje gas preko Turske“, rekao je Redžep Tajip Erdogan, govoreći na sastanku parlamentarne frakcije vladajuće Partije pravde i razvoja u sredu u Ankari.

Na predlog ruskog predsednika, novo čvorište moglo bi da postane trgovačka platforma koja određuje cene na evropskom tržištu, pošto holandski TTF hab više ne određuje realne cene.

Dan ranije Turska je objavila spremnost lokalne infrastrukture za stvaranje gasnog čvorišta.

„Gasprom“ je tehnički spreman da izgradi postrojenja za prenos gasa na Crnom moru i stvori platformu za trgovinu gasom na granici Turske i Evropske unije , izjavio je 12. oktobra šef kompanije Aleksej Miler.

"Tehnički, spremni smo da izgradimo postrojenja za prenos gasa. Što se tiče čvorišta, bez sumnje bi trebalo razmotriti ovo pitanje trgovinske platforme na granici Evropske unije i Turske", rekao je Miler.

Prema rečima potpredsednika Vlade Ruske Federacije Aleksandra Novaka, reč je o postavljanju novih gasovoda preko Crnog mora u blizini Turskog toka.

Turski tok je gasovod od Rusije do Turske, položen po dnu Crnog mora. Kapacitet dve linije gasovoda je 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje - po 15,75 milijardi kubnih metara - jedan u Tursku, a drugi - kroz Tursku u tranzitu ka zemljama južne i jugoistočne Evrope.

Kurir.rs/Rossia24

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track