MISTERIOZNA SMRT RUSKOG PUKOVNIKA ROMANA MALIKA: Pronađen obešen, a vodio Putinovu mobilizaciju za rat u Ukrajini!
Foto: Shutterstock

pokrenuta istraga

MISTERIOZNA SMRT RUSKOG PUKOVNIKA ROMANA MALIKA: Pronađen obešen, a vodio Putinovu mobilizaciju za rat u Ukrajini!

Planeta -

Britanski ozbilni mediji, ali i tabloidi raspisali su se posldnja dva dana o tome da je pukovnik ruske vojske Roman Malik pronađen mrtav i da je u pitanju smrt pod nerazjašnjenim okolnostima.

Njegovo telo navodno je otkriveno u blizini ograde njegove kuće u jednom selu u Primorskom regionu.

Potpukovnik Roman Malik, 49, otkriven je pored ograde u svojoj kući u selu u ruskom Primorskom okrugu. Nekoliko izveštaja tvrdi da je umro vešanjem. Ruska policija je otvorila istragu o ubistvu, ali nije isključila mogućnost da se obesio, javili su lokalni mediji, javlja britanski tabloid Dejli Star.

Neko bi postavio pitanje, zašto je smrt jednog ruskog pukovnika bitna?

Britanski mediji navode da se ne radi o nekom običnom pukovniku, nego o čoveku koji je vodio vrh regrutacije i mobilizacije ruske vojske poslednjih par nedelja. Britanski mediji navode da je smrt došla posle serije napada na regrutne centre, naovid se i neproveren podatak da je čak 70 regrutnih centara napadnuto Molotovljevim koktelima.

Takođe, navodi se da je veliki broj visokih funkcionera, koji su navedeni kao bliski Putinu pronađem mrtav pod misterioznim okolnostima.

Malik je bio oženjen i otac dvoje dece, bio je i u ruskom rat u Čečeniji. Prijatelji i porodica oštro su negirali da je izvršio samoubistvo. Bio je odgovoran za regrutaciju u partizanskom okrugu i okolini u Primorskom kraju.

Malika su prijatelji opisali kao „snažnog i hrabrog čoveka“ koji se „nije slomio pod težinom teških vojnih događaja i velikih gubitaka“ u Čečeniji. Ranije ovog meseca, u susednoj oblasti Habarovsk, Jurij Lejko, 41, službenik za regrutovanje vojske, otpušten je usred nereda zbog prinudnog pozivanja lokalnih muškaraca.

Optužen je za „greške“ u mahnitom regrutovanju hiljada rezervista u ogromnoj oblasti Habarovsk, od kojih je polovina proglašena „nesposobnim za službu“.

Guverner Mihail Dagtjarov rekao je da je „nekoliko hiljada naših sunarodnika dobilo pozive i stiglo u vojnu registraciju i regrutaciju. Polovina njih se vratila kući jer ne ispunjavaju kriterijume za prijem u vojnu službu, pa je Jurij Lajko otpušten.

Kurir.rs/Daily Star

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track