IZRAEL NEĆE SLATI PVO UKRAJINI NEGO SISTEM RANOG UPOZORENJA: Tel Aviv ohladio Kijev! Beni Ganc saopštio odluku
Foto: EPA/ABIR SULTAN

ništa od naoružavanja

IZRAEL NEĆE SLATI PVO UKRAJINI NEGO SISTEM RANOG UPOZORENJA: Tel Aviv ohladio Kijev! Beni Ganc saopštio odluku

Planeta -

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc izjavio je danas u razgovoru sa ambasadorima Evropske unije da Izrael neće slati oružje Ukrajini, ali bi mogao da izgradi pametni civilni sistem ranog upozorenja na dolazeće vazdušne udare, kakav se koristi u toj zemlji, izvestio je Tajms ov Izrael.

Do izjave je došlo dan nakon što je Ukrajina najavila podnošenje zvaničnog zahteva za dostavu izraelskih sistema protivvazdušne odbrane, kao što je Gvozdena kupola.

"U okviru proširenja pomoći i nabavke opreme za spasavanje, nakon razgovora s predstavnicima Ukrajine, prijavili smo se za podatke koji bi nam omogućili da pomognemo u izgradnji i snabdevanju sistema pametnog uzbunjivanja kakav postoji u Izraelu protiv vazdušnih i drugih pretnji", istakao je Ganc.

Naglasio je da je Izrael fokusiran isključivo na pomoć Kijevu u vidu "humanitarne podrške, snabdevanja sistemima za spasavanje života i odbrambene opreme".

Izraelski sistem upozorenja koristi mešavinu radara i elektrooptičkih uređaja pri otkrivanju dolazećih projektila, klasifikuje veličinu i pretnju koju oni predstavljaju i na mapi definiše područja koja su u opasnosti.

Izrael je, navodi Tajms oklevao da pošalje oružje Ukrajini, plašeći se da bi to moglo uticati na njegove osetljive veze sa Rusijom, čije je vojno prisustvo u Siriji značajno.

Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track