RUSKI STRATEŠKI BOMBARDERI PROMENILI ZONU LANSIRANJA KRSTAREĆIH RAKETA Kijev tvrdi da je već otkrio lokaciju sa koje se napada!
Foto: Vladimir Ivanov / Alamy / Alamy / Profimedia, ABACA / Abaca Press / Profimedia

taktika avijacije

RUSKI STRATEŠKI BOMBARDERI PROMENILI ZONU LANSIRANJA KRSTAREĆIH RAKETA Kijev tvrdi da je već otkrio lokaciju sa koje se napada!

Planeta -

Ruska strateška avijacija koja raspolaže bombarderima TU-95MS i TU-160 zajedno sa bombarderima dugog dometa TU-22M3 od 10. oktobra uzela je veće učešće u raketnim napadima na energetsku infrastrukturu Ukraijine.

Strateški bombarderi u dosadašnjim akcijama lasniranje raketa vršili su iz zone Kaspijskog jezera odakle su doletali iz baze Engels u Starvopoljskoj oblasti, a od nedavno i TU-160 učestvuju u poletanjima iz baze Olenja kod Murmanska, gde su bombarderi razmešteni od septembra ove godine. Lansiranje su vršili iz vazdušnog prostora Belorusije.

Vlasti Kijeva saopštile su da su ruski strateški bombarderi promenili rutu odakle lanisraju krstareće rakete i da je ona sad pomerena na Rostov na Donu i da to otežava maskiranje i lakše utvrđivanje pravca napada i putanju leta krstareće rakete, što ranije kad se radilo sa Kaspijskog jezera nije bio slučaj. Naime tad je bilo mnogo lakše prema tvrdnjama Kijeva da se uoči putanja leta krstarećih raketa H-101 i H-555.

Ovu informaciju saopštio je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

Prema njegovim rečima napad krstarećim raketama od 18. oktobra izvelo je šest bombardera ruske strateške avijacije sa krstarećim raketama H-101 i H-555 koje su napad izvršile iz Rostvokse oblasti. On je dodao da pošto rakete imaju brzinu od 900 km/h promena linija putanje smanjuje mogućnost pripreme ukajinske PVO za udar.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track