SAMO DA SE NE SRETNE SA PUTINOM, NI NA HODNIKU: Bela kuća preduzima sve da spreči susret predsednika Rusije i SAD na samitu G20
Foto: EPA/TRACIE VAN AUKEN, EPA

po svaku cenu izbeći susret

SAMO DA SE NE SRETNE SA PUTINOM, NI NA HODNIKU: Bela kuća preduzima sve da spreči susret predsednika Rusije i SAD na samitu G20

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden i ruski lider Vladimir Putin trebali bi da prisustvuju samitu G20 sledećeg meseca u Indoneziji. Administracija američkog lidera preduzima sve korake da osigura da se Bajden i Putin ne sretnu lično na ovom događaju, piše portal Politiko.

Novinari su primetili da se ne može se isključiti da će se putevi dvojice predsednika u nekom trenutku na samitu ukrstiti. Ali vlasti SAD su isključile zvaničan sastanak, i razmišljaju o svemu kako bi osigurale da se američki predsednik ne sretne sa ruskim u hodniku ili čak na grupnoj fotografiji.

Ranije je Bajden rekao da je spreman da razgovara sa ruskom stranom o oslobađanju zatvorenika iz Sjedinjenih Država, posebno poznate košarkašice Britni Griner. Međutim, nikakvi pregovori sa Kremljom o ovom pitanju nisu vođeni i malo je verovatno da će se to promeniti, kažu zvaničnici.

Podsetimo, Putin se za vreme predsedavanja Bajdena sa njim lično sastao samo jednom: na samitu u Ženevi u leto 2021 . Poslednji put su lideri razgovarali telefonom u februaru 2022, pre sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu.

(Kurir.rs/Politiko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track