SU-27 ISPALIO RAKETU PORED BRITANSKOG AVIONA: Ministar odbrane tek sada obelodanio SVE o opasnom incidentu iznad Crnog mora
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

ratgne igre

SU-27 ISPALIO RAKETU PORED BRITANSKOG AVIONA: Ministar odbrane tek sada obelodanio SVE o opasnom incidentu iznad Crnog mora

Planeta -

Britanski ministar odbrane Ben Volas saopštio je da je 29. septembra došlo do incidenta na Crnom moru kada je raketa iz ruskog avona ispaljena u blizini nenaoružanog aviona RAF-a u rutinskoj patroli, navodi Sky news.

Ben Volas je rekao da je i Rusija priznala da se incident dogodio u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Avion RAF RC-135 bio je u rutinskoj patroli nad Crnim morem kada su ga u radaru registrovala dva ruska naoružana borbena aviona SU-27.

Volas je rekao da, nije neuobičajeno da se avioni prate na ovaj način, „međutim, tokom te interakcije ispostavilo se da je jedan od aviona SU-27 ispalio projektil u blizini britanskog aviona izvan vizuelnog dometa“.

On je incident opisao kao "potencijalno opasan", ali je rekao da ne smatra to "namernom akcijom".

Rusija je saopštila da je do incidenta došlo zbog "tehničkog kvara".

Britanski ministar odbrane je rekao da bi i njihova analiza potvrdila da je u pitanju kvar.

„U svetlu ovog potencijalno opasnog čina, preneo sam svoju zabrinutost direktno svom ruskom kolegi, ministru odbrane Šojguu i načelniku štaba odbrane u Moskvi. U svom pismu jasno sam naveo da je avion bio nenaoružan, u međunarodnom vazdušnom prostoru i da je sledio unapred navedenu putanju leta", rekao je Volas.

On je dodao da su britanske patrole iznad Crnog mora bile obustavljene, ali da su sada nastavljene, praćene borbenim avionima.

(Kurir.rs/Sky news)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track