Najnovije vesti

PET KANDIDATA DA ZAMENE TRASOVU NA ČELU VELIKE BRITANIJE: Okaljani bivši premijer, autsajder i čovek koji je bio u pravu!
Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Kriza na ostrvu

PET KANDIDATA DA ZAMENE TRASOVU NA ČELU VELIKE BRITANIJE: Okaljani bivši premijer, autsajder i čovek koji je bio u pravu!

Planeta

Britanska premijerka Liz Tras podnela je ostavku posle 45 dana na funkciji, čime je oborila neslavni rekord. Izbori za novo vođstvo biće održani sledeće nedelje.

Ovo je pet kandidata koji bi mogli da naslede Trasovu na mestu petog lidera Кonzervativne stranke od glasanja o Bregzitu 2016.

Riši Sunak

Bivšeg kancelara su možda oštro odbacili članovi konzervativaca, ali on je prvi izbor poslanika stranke.

U nadmetanju za liderstvo, Trasova i njeni saveznici prikazali su Sunaka kao preopreznog glasa Trezora, čija bi upozorenja da bi bilo greška smanjiti porez zaustavila zemlju. Кako se ispostavilo, finansijska tržišta – a sada i mnogi glasači – misle da je bio u pravu.

Riši Sunak
Riši Sunakfoto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Sunak bi imao prednost nakon Trusove jer se na njega gleda kao na siguran par fiskalnih ruku, piše Gardijan. Sa druge strane, on bi vodio konzervativce kroz krizu troškova života kao multimilioner čija je porodica minimizirala sopstveni porez kroz nedomicilni status.

Peni Mordont

Peni Mordont je bila buntovna zvezda letnjeg takmičenja za vođu konzervativaca, za koju se u početku očekivalo da će biti rame uz rame sa Trasovom i Sunakom. U velikoj meri neukaljana erom Borisa Džonsona i osoba koja nudi nešto konsenzusniji brend konzervativizma, Mordont je bila druga iza Sunaka među poslanicima koji su glasali sve do petog i poslednjeg kruga, kada ju je Trasova pretekla.

Nakon toga je postavljena na čelo Donjeg doma parlamenta, što se možda smatralo utešnom nagradom, ali joj je omogućilo da održi veze među torijevcina i da se drži dalje od propale politike mini-budžeta.

Boris Džonson

Bivši premijer koji se povukao nakon niza skandala doživeo je da se njegov povratak u Dauning strit ne samo ne osporava, već je vrlo moguć.

Džonsonova nezgrapna, ali efikasna izborne koalicije 2019. zasnovane na Bregzitu i pristupu regionalnim projektima javne potrošnje donela mu je ogromne zasluge, i mogla bi da izgleda još privlačnije sada kada ankete pokazuju da popularnost torijevaca opada.

Boris Džonson
Boris Džonsonfoto: Andrew Parsons / Parsons Media / / Eyevine / Profimedia

Džonson je imao jezgro pristalica koji su smatrali da je odlazak izazvan nizom skandala unutar Dauning strita nepravedan, a taj broj je sigurno porastao kada se torijevci hvataju za bilo šta što bi moglo da spasi stranku od izbornog zaborava.

Međutim, vredi zapamtiti da bi opozicione stranke najverovatnije uživale u suočavanju sa protivnikom koji je, ma koliko nadaren političar, okaljana figura koju ne voli veći deo zemlje, a koja se još uvek suočava sa zvaničnom istragom o tome da li je obmanuo parlament zbog žurki koje su prekršile karantin.

Majkl Gov

Ako bi se bivši ministar za životni standard iznenada našao u Dauning Stritu, to bi bila politička renesansa koja podseća na onu u kojoj je uživao Džonson.

Кompleksan odnos sa Džonsonom je omogućio Govu da bude ključni član kabineta, ali ga je tadašnji premijer bez pombe otpustio u danima njegove administracije.

Na nedavnoj konferenciji konzervativaca, Gov se pojavio kao neko ko je sebe zvanično proglasio pristalicom Trasove, ali je ipak imao mnogo predloga o tome kako bi ona trebalo da izmeni svoj mini-budžet.

Ben Volas

Sekretar odbrane je, slično Mordontovoj, tiho obavljao dnevni posao dok haos besni oko njega, sa istim povećanjem reputacije.

Ben Volas
Ben Volasfoto: EPA / Stephanie Lecocq

Volas je favorit među mnogim torijevacima i očekivalo se da će biti kandidat za naslednika Džonsona, ali je odlučio to ne učini iz razloga koji su i dalje pomalo nejasni.

Ali ako bi ovoga puta ipak uspeo, Volas bi imao privlačnost, za razliku od Trasove, jer deluje osvežavajuće neideološki i kompetentno, čak i dosadno.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja