STRANKAMA ITALIJANSKE DESNICE VEĆ PRETI RASKOL: Buduća premijerka snažno za Ukrajinu, Berluskoni ootvoreno na Putinovoj strani
Foto: AP/Alessandra Tarantino

Meloni zvanično zatražila mandat

STRANKAMA ITALIJANSKE DESNICE VEĆ PRETI RASKOL: Buduća premijerka snažno za Ukrajinu, Berluskoni ootvoreno na Putinovoj strani

Planeta -

Predsednica Braće Italije Đorđa Meloni, čija stranka ima neofašističke korene, izjavila je danas u Rimu da je sa saveznicima sa desnice zatražila od italijanskog predsednika Serđa Matarele da joj poveri mandat za formiranje vlade, prve krajnje desne u Italiji od kraja Drugog svetskog rata.

Meloni je sa desničarskim saveznicima, liderom Lige Mateom Salvinijem i predsednikom stranke Napred Italija Silviom Berluskonijem, bivšim premijerom, oko 10 minuta bila na sastanku sa Matarelom u predsedničkoj palati Kvirinal.

Đorđa Meloni
foto: EPA Giuseppe Lami

Posle sastanka Meloni je rekla novinarima da je desna koalicija jednoglasno ukazala Matareli da ona zaslužuje mandat za sastav nove vlade.

"Istakli smo (Matareli) da bi ja trebalo da dobijem mandat da formiram novu vladu. Spremni smo i želimo da se stvari razvijaju u najkraćem mogućem roku", kazala je Meloni.

Berluskoni i Salvini, koji su ćutali tokom kratkog obraćanja Đorđe Meloni novinarima, dugogodišnji su poštovaoci ruskog lidera Vladimira Putina. Meloni, sa druge strane, snažno podržava Ukrajinu u njenom otporu ruskoj invaziji, što bi moglo da utiče na stabilnost vladajuće koalicije.

Zvaničnik Matarelinog kabineta nagovestio je da bi odluka šefa države o dodeli mandata Đorđi Meloni mogla da bude objavljena u toku dana.

Ako 45-godišnja Meloni uspe da oformi vladu, postaće prva premijerka Italije.

Meloni je ukazala na "hitne probleme" i u zemlji i na međunarodnom nivou, što se očigledno odnosilo na rastuće cene energije koje pogađaju domaćinstva i kompanije i na ruski rat u Ukrajini, zbog kojeg su članice Evropske unije podeljene oko strategije za snabdevanje gasom.

Na izborima održanim 25. septembra, na kojima je zabeležena rekordno niska izlaznost, stranka Braća Italije je osvojila 26 odsto glasova, Salvinijeva partija dobila je nešto manje od devet odsto, a Berluskonijeva nešto više od osam odsto.

Silvio Berluskoni
foto: EPA/Angelo Carconi

Stranka Đorđe Meloni ostvarila je veliki rast, s obzirom da je na prethodnim izborima, 2018. godine, osvojila oko četiri odsto glasova.

Iako stranka Meloni ima najviše mandata u parlamentu, njoj su za većinu potrebne Salvinijeva i Berluskonijeva stranka.

Berluskoni, premijer u tri mandata, nedavno je ismevao Meloni kao "arogantnu", nakon što je ona odbila da postavi za ministra jednog od njegovih najbližih savetnika.

Na ovonedeljnom sastanku sa poslanicima svoje stranke, Berluskoni je pozitivno govorio o Putinovoj motivacije za invaziju na Ukrajinu. Tokom tog razgovora, čiji je snimak procurio u javnost, Berluskoni se pohvalio da mu je Putin prošlog meseca poslao flaše votke za njegov 86. rođendan, a da je on Rusima dao flaše vina.

Odgovarajući na komentare Berluskonija, koji je takođe pogrdno govorio o ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, Meloni je rekla da svako ko ulazi u njenu vladu mora da bude čvrsto usklađen sa Zapadom u suprotstavljanju Putinovom ratu u Ukrajini.

Po tom pitanju ni Salvini nije na istoj liniji sa Meloni, s obzirom da povremeno dovodi u pitanje efikasnost oštrih zapadnih sankcija protiv Rusije. Visoki zvaničnik njegove stranke Liga Lorenco Fontana, koji je prošle nedelje izabran za predsednika donjeg doma parlamenta, izrazio je sumnju u smislenost sankcija Moskvi.

Mateo Salvini
foto: EPA / Marco Ottico

Matarela se juče sastao sa opozicionim liderima koji su izrazili zabrinutost da će Meloni, čiji je slogan u kampanji bio "Bog, domovina, porodica", težiti da ograniči pravo na abortus i da ukine pravo na sklapanje istopolne zajednice.

Koalicija nacionalnog jedinstva odlazećeg premijera Marija Dragija raspala se u julu, nakon što ga Salvini, Berluskoni i lider populističkog Pokreta pet zvezdica Đuzepe Konte nisu podržali prilikom glasanja o poverenju. Matarela je tada raspustio parlament, posle čega su raspisani vanredni izbori, oko šest meseci pre redovnih.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track