LUK SKAJVOKER UKRAJINI POSLAO 500 DRONOVA Mark Hamil: Oni odlučuju ishod rata!
Foto: Shutterstock, AP, EPA/Christian Monterrosa

pomoć

LUK SKAJVOKER UKRAJINI POSLAO 500 DRONOVA Mark Hamil: Oni odlučuju ishod rata!

Planeta -

Američki glumac Mark Hamil (71), koji se proslavio ulogom Luka Skajvokera u serijalu "Ratovi zvezda", proteklog meseca je Ukrajini poslao više od 500 dronova, koji su se pokazali kao jedan od glavnih faktora u ratu s Rusijom koji traje nepunih osam meseci.

Gostujući u jednoj od emisija na Blumberg radiju, Hamil je voditelju Džou Matjeu rekao da je opremu Ukrajini poslao samo zbog toga što joj je očajnički bila potrebna.

Prilika da pomogne

- Vrlo jednostavno. Ukrajini su bili potrebni dronovi. Oni odlučuju ishod rata, oni štite zemlju, njihov narod, nadgledaju granicu i oni su oči na nebu - naveo je Hamil i nastavio:

- Bio sam zaista šokiran jer sam dva ili tri puta nedeljno dobijao izveštaje o tome šta se tamo dešava. Obavestili su me da su primili više od 500 dronova otkad sam se uključio u akciju.

Portal Hil prenosi da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prošlog meseca objavio da je holivudski glumac Mark Hamil imenovan za ambasadora platforme "Junajted 24" i projekta "Armija dronova" za prikupljanje novčane pomoći za kupovinu vojne opreme Ukrajini. Platforma "Junajted 24" je zamišljena kao inicijativa koja predviđa redovnu nabavku dronova, njihovu popravku i brzu zamenu, kao i obuku vojnih pilota.

Hamil je saopštio i da je zahvalan zbog toga što je dobio priliku da pomogne:

- U ovom drugoj i neizjednačenoj borbi Ukrajini je potrebna dodatna podrška. Zbog toga sam počastvovan jer me je predsednik Zelenski pozvao da budem ambasador projekta "Armija dronova". Sa sigurnošću znam da su Ukrajini dronovi potrebni kako bi zaštitili zemlji i slobodu, kao i vrednosti demokratskog sveta. Sada je pravo vreme za sve da se uključe u rat protiv imperije zla.

Brojne zvezde

Inicijativi se kao ambasadorka pridružila i legendarna pevačica Barbra Strajsend. Hamil i Strajsendova su samo deo grupe slavnih i poznatih koji učestvuju u davanju podrške Ukrajini u sukobu protiv Rusije.

Glumac Benedikt Kamberbač je učestvovao u prihvatu izbeglica iz Ukrajine, dok je njegov kolega Šon Pen pre nekoliko meseci posetio Kijev.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track